Buna

Grad Mostar obnovit će Centar za maslinarstvo

Za obnovu Centra, koji nije ni spomenut na internetskim stranicama Grada, tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar izrađuje glavni projekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2020. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar planira obnoviti Razvojni centar za maslinarstvo koji se nalazi u naselju Buna.

Za obnovu Centra, koji nije ni spomenut na internetskim stranicama Grada, tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar izrađuje glavni projekt. Vrijednost projektne dokumentacije je sedam tisuća maraka.

Centar je navodno razvijen kroz projekt prekogranične suradnje s Hrvatskom i Crnom Gorom. Projekt, čiji je nositelj bio Grad Mostar, uslijedio je na inicijativu španjolske tvrtke Agro Sevilla. Gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je nekoliko dana uživao u maslinicima Seville upoznao je Španjolce s mogućnošću razvoja maslinarstva u Hercegovini.

''Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo'', kazao je 2016. godine Bešlić.

Tadašnji i sadašnji ministar poljoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Hercegovina ipak pionir u sadnji maslina jer se time bavi već 20-ak godina.

Jović je tada kazao kako je ''trenutno u vidu oko tisuću i pol hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta'' na području Grada Mostara, Čapljine, Stoca i Ravnog te dodao kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku. Ministar očito nije znao kako se upravo iz neumskog zaleđa već godinama osvajaju nagrade za najbolje djevičansko maslinovo ulje.

Kopirati
Drag cursor here to close