Odgovor

Grad Mostar nema papire od Ruže

Kako su u svom odgovoru naveli iz Grada, obzirom da se navedeni objekt nalazi u zaštićenoj UNESCO zoni, predmetna gradnja je u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 09. 2021. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar ne posjeduje dokumentaciju niti je nadležan za izdavanje potrebnih dozvola oko gradnje i radova nekadašnjeg hotela Ruža smještenog u Starom gradu.

Naime, kako su u svom odgovoru na upit vijećnice Irme Baralija naveli iz Grada, obzirom da se navedeni objekt nalazi u zaštićenoj UNESCO zoni, predmetna gradnja je u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Od kada se krenulo u projekt obnove i/ili izgradnje nekadašnjeg hotela Ruža, nastale su brojne špekulacije vezano za uzurpaciju javnih površina od strane investitora.

Naime, vijećnica Naše stranke u mostarskom Gradskom vijeću tražila je da se javnosti da na uvid projekt koji je odobren i sve dozvole koje su izdate za gradnju ovog hotela kako bi se utvrdilo u kojim gabaritima i na kojoj točno površini je objekt predviđen.

''Za razliku od svih prethodnih inicijativa i pitanja koje su u nadležnosti Grada a na koje nikad nisam dobila odgovor, na ovu ipak jesam: nije u nadležnosti Grada. Nema veze, sad ćemo kucati na slijedeća vrata, uz pomoć Kluba Naše stranke u Federalnom parlamentu, Nasiha Pozder možda može pomoći?'', navela je Baralija na svojoj facebook stranici uz preslik službenog dokumenta koji je dobila iz Grada.


Podsjećamo, obnova hotela Ruža, kako su tada investitori naveli, započela je pet godina nakon završetka ratnih djelovanja u Mostaru. Ugovor o izgradnji do danas je u više navrata bio aneksiran, a 2006. godine radovi su prekinuti nakon prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most zbog hotela Ruža ukloniti sa popisa svjetske kulturne baštine.

Pet godina kasnije uvjeti za nastavak izgradnje su ipak stečeni, ali se na nastavak radova čekalo sve do travnja 2015.godine. Investitor je utvrdio kako je za dovršetak hotela potrebno oko 14 milijuna maraka. Nakon zastoja tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posredstvom vlade Republike Turske osigurao je investicije za završetak Ruže. Turska banka investitora je podržala s 20 milijuna eura.

Nakon zastoja, radovi su ponovno krenuli krajem 2020. godine, a kako je navedeno na službenim stranicama hotela, koji je postao dio lanca Mariott hotela, novi rok za otvaranje je predviđen u listopadu 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close