Spajanje škola

Mostar: Politika iznad glazbe

Kada će se moći spojiti dvije škole?
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 02. 2023. u 09:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U narednom periodu potrebno je iznaći sredstava i malo političke volje i napraviti jednu glazbenu školu'', rekao je Božo Ćorić načelnik Odjela za kulturu i društvene djelatnosti Grada Mostara na prošloj, 29. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Ćorić je naime na prošloj sjednici predstavljao izvještaje ovih škola, jer se ravnatelji nisu pojavili na sjednici.

''Problem smještajnih kapaciteta naročito je izražen kod Muzičke škole I. i II. stupnja, koja je smještena u Pavarottiju'', kazao je Ćorić.

Podsjetimo, ranije smo pisali kako se mostarskoj Muzičkoj školi I i II stupnja potpisuje se peticija za prelazak u novu zgradu na Musali budući da su prostori Muzičkog centra Pavarotti postali neuvjetni za odvijanje nastave.

Ravnatelj Muzičke škole I i II stupnja Mustafa Šantić ranije je za naš portal rekao kako su se u školskoj 2022/2023. godini našli u nezavidnom položaju zbog nedostatka prostora za održavanje nastavnog procesa, a značajno se povećao broj upisanih učenika.

Pročitajte još

Prijašnjih godina su u dogovoru s direktoricom MC Pavarotti koristili njihov prostor no ove školske godine o prinuđeni održavati nastavu u uredu direktora, na recepciji i prostorijama koje koristi osoblje za održavanje zgrade Pavarotti centra što, smatra Šantić, zaista članovi radnog kolektiva i učenici nisu zaslužili.

Kaže kako su zbog toga, ''a ne zbog bahatosti i hira'', bili prinuđeni uputiti pismo i pokrenuti peticiju svih članova kolektiva prema nadležnim institucijama (Gradsko vijeće, Gradonačelnik, Odjel za društvene djelatnosti, OSCE-u i OHR-u, u vezi spajanja dvije škole i prelaska u zgradu na trgu Musala.''

Na upit Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca. ''da li su zainteresirani za prelazak u obnovljenu zgradu'' – odgovor ravnateljice Dubravke Zelenika-Miličević je bio kratak: ''Zgrada nije obnovljena''.

Podsjećamo, godine 2019. je održan zajednički koncert ove dvije škole u zgradi na Musali koja je predviđena kao zajednički prostor obje škole. Vrlo optimistično se tada govorilo o spajanju škola, ali i preduvjetima koji se trebaju ispuniti.

Jedan od njih bila je izrada zajedničkih nastavnih planova i programa. Članovi obje škole su godinu dana aktivno radili na izradi istih i dobili suglasnost od Pedagoškog zavoda Mostar. Nažalost, Zavod za školstvo, kako je kazao Šantić nije dao suglasnost na jedinstvene nastavne planove i programe. 

Ravnatelj Zavoda za školstvo HNŽ-a, Željko Ćorić, pak je rekao kako su dali ''samo mišljenje na predloženi nastavni plan i program''. ''Suglasnost daje osnivač Grad Mostar. No istaknuo je da nisu usuglašeni s drugim planovima i programima ostalih škola u županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close