Milijunski projekt

Gdje je Vodovod izgubio kolektor?

Marin Bago iz udruge Futura kazao je kako je revizija Vodovoda samo utvrdila činjenično stanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 09. 2020. u 12:15 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U knjigovodstvenim evidencijama Javnog poduzeća Vodovod Mostar ne postoje podaci vezano za izgradnju Postrojenje za preradu otpadnih voda (PPOV), niti Vodovod ima informaciju gdje se investicija iskazuje, stoji u revizorskom izvještaju poduzeća za prošlu godinu.

Kako stoji u reviziji, prema podacima Društva u tijeku je izgradnja Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV). Radi se o Projektu zaštite kvaliteta vode (GEF) koji je počeo 2005. godine potpisivanjem Federalnog projektnog sporazuma između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (koja djeluje kao agencija za implementaciju GEF-a) i FBiH. Nakon toga je zaključen Sporazum o podgrantu između FBiH i Društva.

Ugovoreni sifon 

Navodi se kako je vrijednost projekta oko 10,25 milijuna eura, a iznos izvedenih radova je 9,23 milijuna eura. Projekt se financira iz grant sredstava IPA EU fondova, a učešće iz Proračuna FBiH je 2,1 milijuna KM, a iz Proračuna Grada Mostara 2,3 milijuna KM.

Prema dokumentaciji, investitor je Grad Mostar, a Vodovod je implementator projekta. Priprema i provođenje tendera za izvođenje radova bilo je tijekom 2011. godine, rješavanje imovinskih odnosa u razdoblju 2012. - 2013. godine, a planirani rok završetka prve faze bio je kraj 2016. godine.

U lipnju 2018. godine postrojenje je pušteno u probni rad, a postoji i spor s izvođačem radova 'AKTOR S.A.' Grčka. Nadzor nije dao pozitivno mišljenje na izvedene radove i nisu ishodovana potrebna odobrenja/dozvole za rad PPOV-a, objavljenoj u reviziji.

Između Grada Mostara i Društva je 23. listopada 2019. godine zaključen Sporazum o reguliranju međusobnih odnosa na PPOV građevine sifona, u razdoblju probnog rada. Društvo osigurava zaposlenike za rad na PPOV-u i nabavu kemikalija, a Grad Mostar plaća troškove električne energije, kemikalija i 30.000 KM mjesečno za naknadu plaća zaposlenika.

Plaćanje po zahtjevu Vodovoda

Iako, kako su utvrdili revizori, Vodovod ne knjiži podatke za Pročistač, evidentira se samo dio troškova u skladu sa Sporazumom sa Gradom Mostarom, i na osnovu toga primljena sredstva od Grada Mostara za refundaciju nastalih troškova. Osim ovoga, između Grada Mostara i Društva nisu uređene ni nadležnosti i odgovornosti Društva u radu PPOV-a.

Novac za Pročistač navodi se i u ostalim poslovnim prihodima, koji su iskazani u iznosu od 639.532 KM, najvećim dijelom od 416.393 KM su po osnovu Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa na PPOV u Mostaru, u razdoblju probnog rada postrojenja, zaključenog s Gradom. Sredstva po ovom osnovu prenose se Vodovodu iz gradskog proračuna na osnovu pojedinačnih zahtjeva poduzeća i dokaza o nastalim troškovima.

Objekt mostarskog sifona 'otvoren' je sredinom 2020. godine, posjetom predstavnika Gradske uprave, Vodovoda te županijskog ministra. Tada je, za divno čudo bez nazočnosti novinara, stavljen u funkciju segment PPOV''tako da fekalna kanalizacija naselja Zalik, škole Zalik, dijela naselja Brankovac i dijela naselja Dolina sunca više se ne ulijevaju izravno u rijeku Neretvu već na PPOV''.

Preusmjeravanjem otpadne vode iz glavnog lijevoobalnog kolektora na objekt sifona, naveli su iz ranije Gradske uprave, ista više ne završava u rijeci Neretvi nepročišćena već se sifonom ispod korita rijeke Neretve prepumpava u glavni desnoobalni kolektor odnosno na uređaj za prečišćavanje, priopćeno je iz Grada Mostara.

Čista Neretva i Šveđani

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u lipnju je televizijskom gostovanju kazao kako se u Neretvu ispušta čista voda. Bešlićevu tvrdnju pak demantiraju ispusti koji se protežu duž rijeke, a koji sudeći po boji i mirisu, zasigurno nisu čisti.

Veleposlanstvo Švedske je u svibnju ove godine reagiralo kako više ne želi dalje ulagati u Mostar budući da 'računi nisu čisti' sa tadašnjim milijunskim davanjem za infrastrukturu.

"Švedska je s EU i Svjetskom bankom investirala oko 3 milijuna eura novca švedskih poreskih obveznika u projekt tretiranja otpadnih voda u Mostaru. Nakon odgoda, testna faza je počela 2018. i kolektori sada rade s jednom trećinom kapaciteta. Još uvijek to nije preuzeo Grad Mostar i kao što sam rekao nije u punoj funkciji. U suštini do njih ne dolazi dovoljno otpadnih voda. Zato smo mi još 2016. godine dali i dodatna sredstva kako bi se spojio sustav s lijevom obalom grada na kolektor, kako bi se mogao obraditi u dijelu za preradu otpadnih voda. Nažalost to se nije dogodilo, jer kanalizacijski sustav nije bio povezan na ovaj kolektor, što je u suštini odgovornost lokalnih vlasti. Ovo je za nas veoma frustrirajuće", kaže za RSE TorgnySvenungsson, zamjenik šefa misije u švedskom Veleposlanstvu.

Nakon reakcije Veleposlanstva, reagirao je i sam gradonačelnik. Bešlić je tada medijima kazao kako su se ceste, šetnice i vodovod u Mostaru obnovili od ušteda na kolektorima. Naveo je kako su tvrdnje da je utrošeno 130 milijuna maraka za izgradnju pročistača i kolektora Grada Mostara ''nepotpune, netočne i obmanjujuće''.

'Koliko smo nisko pali'

Direktor Vodovoda Mostar, Mile Puljić ranije je medijima kazao kako nema nikakvih problema s radom pročistača.

''Nema natrag. Imamo redovni inspekcijski nadzor, zbog kojekakvih nedobronamjernih udruga, ali sve je transparentno i postrojenje funkcionira'', kaže on.

Upravo zbog navodnih malverzacija sa kolektorima i ostalim 'komunalnim (ne)djelima' podignuta je optužnica pred Županijskim tužiteljstvom u Mostaru. Predmetom istrage su gradonačelnik Bešlić i suradnici.

Foto: Bljesak.info | Arhiva / Potpisivanje jednog od ugovora za mostarske kolektore, 2008.

Prijavu je podigla udruga Futura ispred mreže organizacija Naše društvo. Gradonačelnik je to naknadno komentirao kako će od Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) tražiti da istraži udrugu.

Marin Bago iz udruge Futura kazao je kako je revizija Vodovoda samo utvrdila činjenično stanje.

''Nalazi revizije su vrlo jasni i sve ovo skupa pokazuje koliko smo nisko pali. Možemo sve ovo skupa nazvati jednom tragedijom aktualne politike, odnosno tragedija od ljudi koji misle da se bave politikom i da rade za nas interes'', rekao je za Bljesak.info Bago.

Milijunska istraga bez epiloga

Bago tvrdi kako se sve informacije o, kako je najavljeno, povijesnom projektu Mostara, ''kriju kao zmija noge''.

''Naravno da se sve to zna, samo se sakriva od očiju javnosti i pokazuje nam koliko je u Mostaru voda duboka i mutna. Odavno je svima nama trebala bit komunikacija na liniji Tužiteljstvo i SIPA protiv ovih ljudi, protiv kojih smo i podnijeli kaznene prijave.

Ono sto je najtužnije da nitko iz silnih tužiteljstava, agencija za istrage i zaštitu, ne reagira po službenoj dužnosti, kada pročitaju ova izvješća. Tko štiti građane od pljačke, od trovanja i lošeg rada institucija i javnih poduzeća. Kako sada stvari stoje, nitko. To je sve tužno i žalosno, a najtužnija je politika koja sve ovo ignorira'', rekao je Bago.

Informacija o istrazi pred Tužiteljstvom o gradonačelnikom na odlasku i njegovim suradnicima, još uvijek visi u zraku.

Kopirati
Drag cursor here to close