FOTO/VIDEO - Pogledajte impozantni most u Počitelju

Radnici bh. kompanije Hering uspješno privode kraju radove na izgradnji objekta iznad Neretve koji je sam po sebi bio izazov.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privode se kraju radovi na mostu Počitelj na Koridoru Vc.

Radovi na izgradnji mosta Počitelj dužine 980 metara privode se kraju, a njegovo otvorenje sudeći prema intenzitetu radova moglo bi biti upriličeno i do kraja godine pišu mediji.

Most Počitelj dužine 980 metara i visine 100 metara gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc.

Već sada je svima poznato kako je most, koji se proteže nad kanjonom rijeke Neretve, najveći i najimpozantniji most na ovoj dionici.

U tijeku su radovi na relativno kratkom i zahtjevnom dijelu trase od tunela Počitelj do mosta Počitelj, a trasa auoceste od Zvirovića kod Međugorja do tunela Počitelj, kao i od mosta Počitelj do tunela Kvanj je završena.

 

Novih 20 kilometara autoceste bi trebalo biti gotovo na jesen, ali dionica od Počitelja do tunela Kvanj bit će neupotrebljiva sve dok se ne izgradi dionica od tunela Kvanj do Bune kod Mostara.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu.

Trasa autoceste položena je tako da ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Foto: Bljesak.info / Most Počitelj

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridou Vc, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Kopirati
Drag cursor here to close