Lova

Europa Balkanu daje milijarde

Nakon ovog glasanja u Europskom parlamentu otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2024. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament odobrio je danas uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regiji omogućava pristup dodatnoj financijskoj pomoći od šest milijardi eura u razdoblju od 2024. do 2027. godine, izvijestio je Tanjug.

Plan rasta

Za usvajanje usuglašenog teksta, koji je rezultat međuinstitucionalnih pregovora o instrumentu, glasalo je 517 od 603 zastupnika, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Nakon ovog glasanja u Europskom parlamentu otvara se mogućnost za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Predsjedništvo Vijeća Europe i Europski parlament postigli su 4. travnja privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori Europskog parlamenta za vanjske poslove i proračun.     

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan središnji je dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u studenom 2023. godine predstavila Europska komisija.

Njime će se podržati partneri EU sa Zapadnog Balkana u provođenju sveobuhvatnog skupa socioekonomskih i fundamentalnih reformi, između ostalog u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, podržat će se proces proširenja i ubrzati ekonomska konvergencija partnera s EU.

Grantovi i krediti

Očekuje se da će se instrumentom od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana osigurati do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu k pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Instrumentom će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i značajno povećana financijska pomoć regiji, navodi Tanjug.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana s jedinstvenim tržištem EU, poticanje ekonomske integracije unutar regije kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje financijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

Kopirati
Drag cursor here to close