EU dala još 15 milijuna eura za Koridor Vc

Ova investicija upotpunjuje druge tekuće i planirane investicije u sjeverne i južne dijelove Koridora Vc u oba entiteta u BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 07. 2019. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Wigemark u posjeti Koridoru Vc

Uoči Šestog samita Zapadnog Balkana u Poznanu 4. i 5. srpnja 2019. god., šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik u BiH, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, posjetio je novootvoreno gradilište autoputa na Koridoru Vc, na dionici od petlje Jahovac do petlje Rudanka, priopćeno je iz EU izaslanstva.

Europska unija je osigurala skoro 15 miliona eura bespovratnih sredstava za financiranje ove dionice autoputa, koja će se spojiti na autoput Banja Luka - Doboj. Ova investicija upotpunjuje druge tekuće i planirane investicije u sjeverne i južne dijelove Koridora Vc u oba entiteta u BiH.

Ovaj projekt predstavlja, navode, značajan korak naprijed u pravcu bliže integracije cijele regije Zapadnog Balkana u kontekstu Agende za povezivanje (Connectivity Agenda), i stvorit će veće mogućnosti za ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, sigurniji i brži transport i trgovinske tokove unutar Europske unije.

"Bolja povezanost unutar Zapadnog Balkana, kao i sa EU, ključna je za rast i otvaranje radnih mjesta, te donosi konkretne koristi za građane. EU je izdvojila 1 milijardu eura bespovratnih sredstava do 2020. godine za podršku provedbe Agende za povezivanje, i ponosan sam što mogu reći da smo ispunili preuzete obaveze. Na 6. Samitu Zapadnog Balkana u Poznanu, u Poljskoj, koji počinje sutra sa liderima EU i liderima iz regije, EU će podržati novi Paket povezivanja, kako bi ispunili naše obećanje Zapadnom Balkanu i BiH,"  izjavio je veleposlanik Wigemark.

Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio Koridora Vc ukupne dužine oko 335 km. Bosna i Hercegovina je pokrenula program izgradnje autoputa u vrijednosti više milijardi, u suradnji sa svojim susjedima, kako bi odgovorila na pojačan dnevni promet. Do danas je već izgrađeno ili je u izgradnji 35% od ukupno planiranih aktivnosti.

Prepoznajući ovu potrebu, Europska unija se od 2015. godine obavezala da sa 110 milijuna eura bespovratnih sredstava sufinancira osam projekata na Koridoru Vc, kako bi podržala provedbu Agende za povezivanje u Bosni i Hercegovini kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Podrška EU doprinosi realizaciji prioriteta Agende za povezivanje sa fokusom na pripremu i financiranje regionalnih infrastrukturnih investicijskih projekata, ali i na provedbu tehničkih standarda i reformskih mjera, kao što je pojednostavljenje prekograničnih procedura, reformu željeznice i sigurnost na putu, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close