Edhem Bičakčić

Elektroenergetski sistem do 2030. godine - Strategija se usvaja u Sarajevu

CIGRE predstavlja globalni forum za razvoj i otvorenu razmjenu znanja, informacija i stručnosti u elektroenergetici koji su tehnički relevantni i praktično primjenjivi za budućnost elektroenergetskih sistema.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2023. u 11:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administrativni savjet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE na sastanku koji je zakazan u Sarajevu treba da usvoji Strateški plan razvoja do 2030.godine.

Domaćin sastanka, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je tim povodom da je svrha tog dokumenta osiguranje liderstva CIGRE u analizi energetskih sistema za sve zainteresirane strane i njegova važnost je izuzetna s obzirom na to da započeta energetska tranzicija donosi dramatične promjene u radu energetskih sistema.

"Doći će do porasta udjela varijabilnih izvora električne energije, što će zahtijevati veću fleksibilnost i izgradnju kapaciteta za balansiranje energije", kazao je za Fenu Bičakčić.

Pri tom je konstatirao da CIGRE, kao vodeća platforma i najinovativnija globalna zajednica za razmjenu znanja i razvoj stručnih kompetencija u elektroenergetskom sistemu, ima dobru osnovu da odgovori na ove nove izazove.

Kako bi se ispunili zahtjevi energetske tranzicije, kako je dodao, potrebno je postojeće teme CIGRE proširiti novim kao što su: vodik, skladištenje energije, solarne i vjetroelektrane, mreže i fleksibilnost, učešće potrošača, održivost i klima, integracija sistema. Neki studijski komiteti ove strukovne organizacije morat će se prilagoditi novim zahtjevima, da bi očuvali CIGRE vrijednosti, kao što su nepristranost, pristupačnost, transparentnost, napredak, suradnja, integritet i prilagodljivost.

"Ciljevi CIGRE će i dalje biti vezani za razvoj inženjerstva i razmjenu znanja o energetskim sistemima i tržištu električne energije u uvjetima energetske tranzicije, sintezu najsuvremenijih i najboljih globalnih iskustava, razmjenu informacija koje će pomoći razvoju novih tehnologija tijekom energetske tranzicije, poticanje rasta i razvoja buduće radne snage potrebne za provođenje energetske tranzicije", zaključio je Bičakčić koji je inače član Administrativnog savjeta CIGRE - strukovne organizacije elektroenergetičara svijeta.

CIGRE predstavlja globalni forum za razvoj i otvorenu razmjenu znanja, informacija i stručnosti u elektroenergetici koji su tehnički relevantni i praktično primjenjivi za budućnost elektroenergetskih sistema.

Zasjedanje Administrativnog savjeta planirano je za kraj rujna ove godine, a pripreme za održavanje ovog skupa u glavnom gradu BiH već su počele.

Kopirati
Drag cursor here to close