Plaća ide

E, ovo je BiH: Komisija za koncesije, od svog postojanja nije izdala nijednu koncesiju

Za provođenje programa koji se sastoji od ničega odobren je proračun u iznosu od 1.059.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 05. 2020. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za koncesije BiH, koja od svog postojanja nije izdala nijednu koncesiju, i ove godine dostavila je izvještaj o svom radu, iz kojeg se može zaključiti da opet nisu uradili ništa i u kojem su pobrojali uglavnom ono što su planirali uraditi, objavile su Nezavisne novine.

"U izvještajnom razdoblju nije bilo aktivnosti za pokretanje postupka za dodjelu koncesija po ovom osnovu niti u oblasti transporta niti u oblasti energetike. Također, nije bilo spornih predmeta u kojima bi Komisija, u svojstvu zajedničke komisije, odlučivala kako je to predviđeno Zakonom o koncesijama BiH", navodi se u izvještaju.

Umjesto izvještavanja o tome što je urađeno, najveći dio izvještaja odnosi se na planove rada i na objašnjavanje što je Komisija za koncesije, koja je njena uloga i koja je procedura dodjele koncesije.

''Jedina aktivnost ove institucije bila je ta što su zajedno s ekspertima iz EU i državnim službenikom iz Direkcije za europske integracije radili analizu odredaba iz Direktive o koncesijama koje se moraju prenijeti u domaće zakonodavstvo. Eksperti EU u Komisiji za koncesije BiH su boravili od 25. veljače do 1. ožujka 2019. Godine'', navoe banjalučke novine.

U izvještaju se ističe i to da je Program rada Komisije za koncesije BiH usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 22. siječnja 2019. godine, te da im je za provođenje tog programa odobren proračun u iznosu od 1.059.000, a koji je izvršen u iznosu od 694.872 KM.

"Komisija je u 2019. godini uradila ono što je navedeno u izvještaju i ništa se posebno ne može isticati jer to su bile planirane i ostvarene aktivnosti tijekom 2019. godine", odgovorili su Nezavisnim novinama iz Komisije za koncesije BiH na pitanje šta je ono što bi posebno istakli da su uradili tijekom prošle godine.

U ovoj su godini poslali upitnik državnim institucijama kako bi saznali kolika je potreba službenika za znanjima iz oblasti koncesija, a nakon toga i statistički obradili odgovore koji će biti osnov Programa o edukaciji za oblast koncesija.

Taj program planira se završiti do sredine 2020. godine, mada, kako navode u Komisiji za koncesije BiH, "to je sada upitno zbog novonastale situacije u BiH, kao i cijelom svijetu, odnosno pandemije izazvane virusom covid-19".

Inače, Komisija za koncesije BiH od svog postojanja do danas nije izdala nijednu koncesiju i pored toga što je dosad potrošila više od deset milijuna KM, a koji su uglavnom otišli na plaće zaposlenih i zakup poslovnog prostora za smještaj u Banja Luci.

O čemu se zapravo radi možda najbolje ilustruje podatak da je svim članovima Komisije za koncesije BiH odavno istekao mandat, što ih nije spriječilo da redovno primaju naknade, koje se kreću oko 3.000 KM. Pojedinim članovima mandat je istekao još 2009. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close