Pravi vlasnici

Dubrovnik: Milijunski vrijedna zgrada vraćena Trebinjcima!

TZ-ov direktor Miro Drašković rekao nam je da mu je "prva za čut" da se zgrada odlukom suda vraća vlasnicima, iako je znao da se vodi spor za povrat nekretnine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 01. 2023. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dugogodišnjeg sudskog spora, odlukom Upravnog suda u Splitu zgrada gdje je smještena Turistička zajednica grada Dubrovnika (TZ) na Pilama vraćena je vlasnicima iz Trebinja (BiH).

Kako su istaknuli iz gradske uprave, zaprimili su presudu od 29. prosinca 2022. godine kojom se odbija tužbeni zahtjev Grada te potvrđuje rješenje o povratu ovlaštenicima naknade za 46/90 suvlasničkog udjela u spomenutoj nekretnini koja s dvorištem zauzima ukupno 308 četvornih metara, piše Slobodna Dalmacija

U ruke vlasnicima 

"Vrlo vjerojatno ćemo na navedenu presudu izjaviti žalbu prema Visokom upravnom sudu, no već sada je izvjesno i jasno da su nam šanse vrlo vrlo male. Znajući da bi Grad u skoroj budućnosti mogao ostati bez ove nekretnine u kojoj se nalazi TZ-ov informativni ured na Pilama, prilikom raspisivanja natječaja za nedaleku kavanu 'Dubravka', prostor koji se donedavno koristio kao suvenirnica nije uključen u nadmetanje, a sve kako bi se preuredio i kako bi postao Turistički informativni centar (TIC) kojim je upravljao TZ.

Foto: Tonći Plazibat/Cropix / Zgrada u kojoj je sada smještena Turistički informativni centar odlukom suda u Splitu vraćena je vlasnicima iz Trebinja

Bitno je da je ovim potezom TZ ostao na Pilama kroz Turistički informativni centar, čime se još jednom pokazala ispravnom odluka da Grad kupi tvrtku 'UTD Ragusa' u čijem se vlasništvu nalazi prostor kavane 'Dubravka'", poručuju iz Grada.

Upravni sud u Splitu odbio je tužbu dubrovačke vlasti zastupane po gradonačelniku Matu Frankoviću, protiv Ministarstva pravosuda i uprave, uz sudjelovanje zainteresiranih osoba Anike Drašković, Nikole Draškovića, Danice Sorajić, Mare Drašković, Đorda Draškovića, Nataše Drašković i Divne Ilić, svi iz Trebinja te Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Rekonstruirana 

Grad Dubrovnik je kao tužitelj tvrdio da zgrada na atraktivnoj lokaciji nije mogla biti predmet povrata zato što je nekretnina opsežno i temeljito rekonstruirana i sanirana do te mjere da "ta nekretnina predstavlja novu stvar", a da se upravo s tim u vezi tijekom trajanja postupka koji je prethodio donošenju prvostupanjskog rješenja nisu utvrdile sve pravno relevantne činjenice.

TZ-ov direktor Miro Drašković rekao nam je da mu je "prva za čut" da se zgrada odlukom suda vraća vlasnicima, iako je znao da se vodi spor za povrat nekretnine.

"Nemam informaciju da se moramo seliti. Radimo na tome da izmjestimo TIC zato što je potrebno da takav sadržaj bude na Pilama i to je stvar koja se rješava i pretpostavljam da će se riješiti tijekom ovog mjeseca.

TIC bi trebao biti smješten na kantunu 'Dubravke', gdje je bila suvenirnica, ali to nam još nije službeno potvrđeno", rekao je Drašković, te je dodao:

"Znam da je zgrada u povratu i znam da ćemo se u jednom momentu morati seliti. Zato smo i pokrenuli rješavanje TIC-a koji mora tu biti zbog svoje namjene. Za ostatak čekamo. Ne radi se o tome da sve selimo jer taj momenat još nije došao."

Čudnim spletom okolnosti, direktor dubrovačkog TZ-a preziva se upravo kao i građani Trebinja koji su presudom dobili povrat zgrade na Pilama. Kad smo ga pitali o tome, rekao je:

"Volio bih da je zgrada moja! Čim sam to vidio, umro sam od smijeha. Inače, ja sam Konavljanin".

Kopirati
Drag cursor here to close