Most u Donjoj Jasenici

Mostar: 30 godina klimavog mosta i nezainteresiranosti službi

Most u Donjoj Jasenici građani su sami obnovili nakon rata. Improvizirani most se i danas koristi, a prijelaz preko njega je nesiguran i opasan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 02. 2023. u 08:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset godina improvizirani most u Donjoj Jasenici čeka obnovu, a loptica odgovornosti nadležnih se prebacivala.

Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara podnesena je inicijativa u ime žitelja Jasenice da Mostar pokrene procedure za izgradnju ''Kožula mosta'' preko rijeke Jasenice.

''Zub vremena je učinio svoje i most je dotrajao te postao rizičan za temeljnu namjenu i otežava normalan život žitelja. Projektnu dokumentaciju, koju su građani uspjeli napraviti prije desetak godina preko EP HZHB, treba revidirati i prilagoditi sadašnjim uvjetima'', navodi se u inicijativi vijećnika Kažimira Miličevića koji dodaje da bi Grad trebao iznaći sredstva za izgradnju mosta, te da aplicira na više razine, jer se rekonstrukcija mosta ne može osigurati samo iz proračuna Grada.

Prije dvije godine pisali smo kako su mještani Donje Jasenice kao ''prvu pomoć'' napravili improvizirani most, koji je prije toga tijekom ratnih događanja srušen.

Taj improvizirani most i sada stoji, no svaki dan postaje sve nesigurniji.

Foto: Bljesak.info / Most preko rijeke Jasenice

Građani su se obraćali i institucijama, koji su prebacivali odgovornost, a krajem 2022. godine u odgovoru inspekcije, koji smo imali na uvid, gradska inspekcija je navela kako nemaju dovoljno činjenica za eventualnu zabranu upotrebe mosta, samo na bazi vizualnog pregleda.

''Na mostu su uočeni izvjesni znakovi korozije i dotrajalosti međutim inspekcija nije nadležna niti raspolaže potrebnom opremom za održavanje mostova niti za ispitivanje nosivosti, deformacija i sl. Time se bave firme i institucije koje inače održavaju mostove, specijalizirani zavodi/instituti/građevinski fakulteti i sl.'', navodi inspekcija u svom odgovoru mještanima.

Naveli su kako smatraju da je potrebno koordinirati aktivnosti održavanja postojećeg mosta i eventualne procjene oštećenja i nosivosti istog, s aktivnostima oko eventualne gradnje novog za što dokumentacija već postoji. Inspekcija je predložila građanima da se obrate Odjelu za urbanizam Grada Mostara.

Video: Most u Jasenici

Robert Miljko, koji u blizini improviziranog mosta živi preko pedeset godina, tada je rekao kako je most nesiguran, a kada su bilo kakve nepogode preko njega se ne može prijeći.

''Kada su bile poplave dolazio je i pokojni gradonačelnik Bešlić, obećao je pomoć. Tada sam sa ženom i djetetom 15 dana morao ići okolnim makadamskim putem'', kazao nam je tada Miljko, koji je istaknuo da ih je 2012. godine snijeg zarobio.

Iz Ministarstva prometa ranije su stavili znak da kamioni ne smiju prelaziti preko mosta, te us mu savjetovali da posipa sol tijekom zimskih mjeseci.

Damir Vučić koji inače živi u Mostaru, a kuću u Jasenici redovito posjećuje s obitelji, kazao je da se o mostu predugo priča, da je bilo puno raznih obećanja, da su izlazile inspekcije koje su prebacivale odgovornost, no da se ništa ne pomjera.

 

''Mi smo slali zahtjev inspektoratu građevinskom, napravili smo molbu da se izađe na teren, ali oni su nam odgovorili kako nije u njihovoj nadležnosti i da se trebamo obratiti građevinskim firmama koje bi trebale uraditi ekspertizu, međutim na tome je sve ostalo'', kazao Vučić tada.

No od tada, do posljednje sjednice Gradskog vijeća, kada je javno pokrenuta inicijativa obnove mosta, o tome se nije puno pričalo, a mještani očekuju da će nadležni preuzeti odgovornosti i konačno početi djelovati, jer tko će biti odgovoran ako se dogodi tragedija?

 

Kopirati
Drag cursor here to close