Nesiguran most

Poruka iz Donje Jasenice: Da smo u džungli prije bi...

Gotovo trideset godina improvizirani most u Donjoj Jasenici čeka obnovu
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2021. u 14:19 Bljesak.info | A.Z.
Most u Jasenici bruka i sramota

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao 'prvu pomoć' mještani Donje Jasenice su 1993. godine napravili improvizirani most, koji je prije toga srušen, a taj most i sada stoji neobnovljen i iz dana u dan sve nesigurniji.

Foto: Bljesak.info / Preko ovog mosta za vrijeme bilo kakve nepogode ne može se proći

Robert Miljko, koji u blizini improviziranog mosta stanuje već 51 godinu, kaže kako su preko ovog mosta do 1992. godine mogla prolaziti vozila nosivosti do 65 tona, most je miniran u ratu, a mještani su ga napravili 1993. godine. Danas ovaj most osim mještana koriste i brojni rekreativci, a često su imali situacije da na njemu zapnu i kamperi turista na putu za Međugorje.

''Most je iz dana u dan sve lošiji samo je pitanje kada će se nešto dogoditi, da netko strada'', kaže Miljko dodajući da je i pitanje tko je odgovoran za to.

''Most je nesiguran, kada su bilo kakve nepogode preko njega se ne može prijeći. Kada su bile poplave dolazio je i pokojni gradonačelnik Bešlić, obećao je pomoć. Tada sam sa ženom i djetetom 15 dana morao ići okolnim makadamskim putem'', kaže Miljko dodajući da ga je veliki snijeg iz 2012. godine zarobio.

''Kad su neke nepogode most je tuga. Ovaj znak što ima, dolazili su jednom iz Ministarstva prometa i stavili ovaj znak da teret veći od tri tone ne prolazi preko mosta. Ova jedna što je bila s njima rekla je da je most loš te da će predati gradskoj upravi da se to radi, ali evo ništa se nije uradilo'', kaže Miljko navodeći da je su mu savjetovali da posipa most solju, jer kada padne mraz, ne može se prijeći preko mosta jer se noge lijepe za metal.

''Rekli su mi da non stop bacam sol, to znači da bi ja trebao imati kamion soli da bi je bacao preko zime'', kaže Miljko još jednom ponavljajući da je vrijeme da se nešto pokrene.

Foto: Bljesak.info / Most u Jasenici

Damir Vučić koji inače živi u Mostaru, a kuću u Jasenici redovito posjećuje s obitelji, kaže da se o mostu predugo priča, da je bilo puno raznih obećanja, da su izlazile inspekcije koje su prebacivale odgovornost, no da se ništa ne pomjera.

''Bilo je raznih obećanja od bivšeg gradonačelnika, a nadamo se da će sadašnji imati malo zdraviji pristup. Mi smo slali zahtjev inspektoratu građevinskom, napravili smo molbu da se izađe na teren, ali oni su nam odgovorili kako nije u njihovoj nadležnosti i da se trebamo obratiti građevinskim firmama koje bi trebale uraditi ekspertizu, međutim na tome je sve ostalo'', kaže Vučić.

Foto: Bljesak.info / Mještani u razgovoru

Zora Miljko, dugogodišnja stanovnica Jasenice, kaže da je tuga, što se nakon toliko godina ništa nije uradilo.

''Mogu samo dodati da je sramota i bruka da blizu grada ovako izgleda. Jasenica je bila, ama znaš šta što su govorili – 'Amerika'. Bolje punac u Jasenici, nego stric u Americi. Tako je to živilo i radilo i mučilo se'', priča Miljko, dodajući kako su prije imali i čistu rijeku.

''Kod kombinata sam pila vodu s lopate, polijevao se luk tada, a vidi sada tuge ovo je sramota, blizu grada, ovdje mi unuče pokojnog brata prolazi u školu, mora je mater pratiti kad je bura i šta; ne znaš ti kad će se ovo srušit. Trideset godina, ovako, da smo u džungli bilo bi pomaka, ovo je sramota i ovi naši što su bili u Mjesnoj zajednici - nula, oni su sebi ubrali plaću i nije ih briga gdje i šta'', zaključila je Miljko u nadi da će nadležni reagirati nakon skoro 30 godina ignoriranja.

Kopirati
Drag cursor here to close