Pomoć nakon razornog potresa

Dodik: Pola milijuna KM za sanaciju šteta od potresa u LJubinju

Republičke institucije najavljuju pomoć. Srpski član Predsjedištva Milorad Dodik najavio je donaciju od 500.000 maraka. Premijer Radovan Višković stavio je na raspolaganje sve raspoložive kapacitete da se što prije počne sanacija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 04. 2022. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epicentar sinoćnjeg potresa jačine 5,8 stupnjeva po Richteru bio je 15 kilometara od Ljubinja ka Stocu. U Stocu je poginula dvadesetosmogodišnja djevojka od ozlijeda zadobivenih prilikom urušavanja kuće na koju se odronila stijena, dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Najviše straha osjetili su stanovnici Ljubinja jer je i epicentar zemljotresa bio udaljen nekoliko kilometara od ovog mjesta.

Ljudi su u panici napuštali svoje domove u Stocu, Ljubinju, Bileći, Nevesinju, Čapljini, Mostaru. Mnogi su jutro dočekali u automobilima. Zemljotres je trajao oko 20 sekundi.

Najveća materijalna šteta pričinjena je na ljubinskom Domu zdravlja i općini. Oštećeno je više od 30 objekata. Јedna obitelj je iseljena, jer je objekt oštećen.

Republičke institucije najavljuju pomoć. Srpski član Predsjedištva Milorad Dodik najavio je donaciju od 500.000 maraka. Premijer Radovan Višković stavio je na raspolaganje sve raspoložive kapacitete da se što prije počne sanacija.

Specijalne jedinice Civilne zaštite stižu u hercegovačke općine.

Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćeno je da je jedna djevojka poginula, a lakše ozlijeđeno sedam osoba, tri u Stocu i dvije u Čapljini.

U Ljubinju gdje je i epicentar potresa, ozlijeđenih nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta, jalja RTRS.

Kada se razdanilo postale su vidljive sve posljedice potresa. Najviše su stradale zgrade opštine i Doma zdravlja.

Ekipe vatrogasaca i civilne zaštite od sinoć su na terenu, provjeravaju stanje, i pokušavaju obaviti hitne sanacije.

Strah i panika sinoć i u drugim hercegovačkim općinama, od Trebinja do Nevesinja, ali na sreću, osim sporadičnih manjih oštećenja pojedinih objekata, drugih posljedica nema.

Nakon prvog, najsnažnijeg potresa magniutude 5,8 jedinica Richtera, čiji je epicentar bio devet kilometara sjeverno od Ljubinja, uslijedio je tijekom noći niz potresa slabijeg intenziteta. Stanovništvo ovog dijela Hercegovine kaže da ne pamti ovako snažan potres u posljednjih tridesetak godina.

Kopirati
Drag cursor here to close