FOTO

Direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB: Nismo zakinuli nijednu općinu ni za 1 KM

Direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja istaknuo je kako nelogičnosti traju već godinama te su se više puta žalili i naglasio kako će biti podnesene kaznene prijave protiv sudskih vještaka koji su " oštetili gospodarstvo za 60 milijuna KM"
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 12. 2021. u 12:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nismo zakinuli nijednu općinu ni za jednu KM. Žalili smo se čak i Vrhovnom sudu. Naše žalbe godinama nisu uvažene te smo odlučili angažirati eminentnog stručnjaka za ekspertizu", kazao je na samom početku konferencije za medije glavni direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja.

Naime, razlog konferencije za medije održane u četvrtak u Mostaru je, kako je rečeno, način obračuna posebne vodoprivredne naknade zbog kojih je JP "Elektroprivreda" HZ HB oštećeno, a ekspertizu nalaza o obračunu naknade je izložio prof. dr.sc Brano Markić.

Brojne pogreške

"Ima točnih dijelova u obračunima, ali najveći dio nije točan. Upravo analiza koju sam vidio je površinska analiza zbog toga što ne struktirira dobro podatke o cijenama. Cijene, ako se uzmu dva članka Zakona, formiraju jednu unimodalnu trenutačnu vremensku seriju koja bi za razdoblje od 2007. do 2021. imala najmanje 29 trenutaka na toj vremenskoj seriji su podaci o cijenama. Zakon je vrlo precizan jer je onaj tko ga je pisao poznavao i statistiku i matematiku. Prva pogreška dolazi iz toga da se netočno formiraju podaci o cijenama, a ako se oni pogrešno formiraju sve je pogrešno. Ima i računovodstvena pogreška, ne možete događaj iz 2010. bilježiti u konačnom obračunu za 2015. godinu. Pogrešaka ima još, pogotovo ekonomske naravi. Postoji nelogičnost u svemu", naglasio je profesor Markić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Prof. dr.sc Brano Markić

On je istaknuo kako je Zakon dobara te mu se nema što prigovoriti.

"Ekspertiza ili utvrđivanje materijalne istrage imala je nekoliko faza i urađena je tako bez obzira tko je naručitelj, rezultati ekspertize bili bi jednaki", naglasio je.

Direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB Marinko Gilja istaknuo je kako nelogičnosti traju već godinama te su se više puta žalili i naglasio kako će biti podnesene kaznene prijave protiv sudskih vještaka koji su " oštetili gospodarstvo za 60 milijuna KM".

"Cijena električne energije ustanovljena 2010. je i danas na snazi. Promjene cijena nije bilo više od deset godina. Kako odjednom svake godine njihova postotna promjena je ista. Protiv svih vještaka koji su vještačili mi ćemo podnijeti kaznene prijave, sa svim tužbama njihovim oni su oštetili Elektroprivredu za ovih desetak godina negdje u iznosu blizu 60 milijuna KM", naveo je.

Nelogičnosti

"Sve sudske instance su svojim pogrešnim tumačenjem i izračunom postotne primjene obmanuli sudstvo. Nakupili su se ogromni dugovi prema kojima mi općinama dugujemo još 50 milijuna KM, a zbog toga smo pokrenuli ovo da stručnjak provede analizu vještačenja", istaknuo je Gilja.

Osvrnuo se i na medijski istup načelnika Općine Prozor-Rama Joze Ivančevića koji je poručio kako se sudske odluke ne komentiraju nego izvršavaju.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija za medije JP "Elektroprivrede" HZ HB 

"Prije mene su i bivše uprave smatrale nelogičnim, ne može se cijena iz 2010. provlačiti godinama. Mi kao Elektroprivreda smo platili sve ono što je prema Zakonu, a sve ono što je nelogično nismo smjeli platiti. Sudstvo je vjerovalo vještacima više nego našim stručnjacima. Ono što nije po Zakonu i što smo ekspertizom utvrdili je da je nezakonito bi bilo kazneno djelo. Nema sporazuma niti se može napraviti. Čak i kada sud presudi, mi smo znali da nije u pravu i nastavit ćemo ako treba sve do Strasbourga", naveo je Gilja.

Brojke i imena

Direktor Gilja naveo je kako je za period od 2011. do 2021. godine općinama isplaćeno: Općina Prozor-Rama 70 milijuna KM, Općina Mostar 29 milijuna, Općina Čapljina 17,7 milijuna, Općina Ravno 12 milijuna, Općina Neum 12 milijuna, Općina Grude 6,7 milijuna, Široki Brijeg 5,3 milijuna te Jajce 36,9 milijun KM. 

Istaknuo je kako je situacija u svim općinama jednaka:

"U svim općinama je isto stanje, to vam je kao domino efekt. Vidjeli su da je prvima to 'upalilo', a svi vještaci su isto radili. Nitko se nije unio i stvarno to istražio, a Sud se nije zapitao zašto se Elektroprivreda žalila toliko puta".

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija za medije JP "Elektroprivrede" HZ HB 

"Smatrali smo da nas sustavno oštećuju godinama, da sam prešutno prihvatio sve ovo bio bih odgovoran. Meni savjest nije dopustila da stvari prepustim slučaju te sam tražio mišljenje stručnjaka. Ne bojimo se istine i nismo platili profesora da to radi za nas jer se njegov ugled ne može platiti. Cilj nam je bio dokazati da smo cijelo vrijeme bili u pravu", naglasio je Gilja. 

On je istaknuo kako pogreške sudskih vještaka nisu slučajne te su pored upozorenja nastavili po svome pa iznio njihova imena: Nedjeljka Bilić, Zijo Veledar, Ismet Leto, Ibrahim Dizdrar, Antun Vidačak, Mate Grbeš te Nevenka Sušac koja se ponovila u dva slučaja. 

Direktor JP "Elektroprivreda" HZ HB komentirao je i najave poskupljenja električne energije.

"Smatramo da neće doći do velikih poskupljenja našim kupcima, to je zanemarivo u odnosu na stanje na tržištu. Nećemo podizati cijenu našim kupcima, nismo digli nijednu ciujenu od 2015. Hoće li Vlada donijeti tu odluku, ne znam. Mi nemamo tih problema i nemamo potrebu za tim", zaključio je Gilja.

Kopirati
Drag cursor here to close