Potvrdio gradonačelnik

Čapljina gradi vrtić od 9.000 kvadrata vrijedan 6,5 milijuna KM

Vrtić će imati kapacitet od 250 mjesta sa jaslicama, a projektantska cijena mu je 6,5 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 01. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić potvrdio je, gostujući u programu RTV HB, kako će u Čapljini u tekućoj godini započeti izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića Čapljina.

''Novi vrtić je stvarno potrebna stvar ovom gradu, jer imamo veliki broj djece na čekanju i jednostavno je postojeći vrtić prekapacitiran'', rekao je Vidić.

Dodao je kako će vrtić imati kapacitet od 250 mjesta sa jaslicama, a projektantska cijena mu je 6,5 milijuna KM.

Nova zgrada Dječjeg vrtića Čapljina prostirat će se na 9.000 četvornih metara i imat će kapacitet od 250 mjesta, što bi trebalo potpuno ukinuti liste čekanja.

Osnovni koncept idejnog rješenja novog vrtića bazira se na zelenoj gradnji, što podrazumjeva cjelokupni proces osmišljavanja, projektiranja, uporabe i održavanja temeljen na principu održivosti.

To znači kako će, između ostalog, Dječji vrtić Čapljina sam proizvoditi svoje voće, povrće, začinsko bolje…

Foto: PR / Idejni projekt nove zgrade Dječjeg vrtića Čapljina

Projekt je predstavljen na protekloj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine, kada je istaknuto kako su u projektu poštivani pedagoški standardi za predškolski odgoj te se nastojalo ostvariti kvalitetnu povezanost i fleksibilnost prostora za boravak djece, te njihov nadzor od straneodgojno-obrazovnih djelatnika. 

Kada je u pitanju idejno rješenje, u prizemlju zgrade trebala bi biti smještena tri para vrtićkih jedinica, međusobno degažiranih, tako da stvaraju manje ''esturije'' vanjskih zelenih površina u vizualnu unurtašnjost vrtića.

Foto: PR / Idejni projekt nove zgrade Dječjeg vrtića Čapljina

Sve jedinice imat će potpunu istočnu orjenataciju i dodatno južnu, koja se može zasjeniti pokretnim brisolejima, za vrijeme velikih ljetnih vrućina. Sve skupne jedinice imat će grupirane garderobe i sanitarne čvorove te zajedničku terasu, koja je povezana sa otvorenim parternim površinama za igru djece.

Desno od ulaza smješten je prostor za liječnika i dvije prostorije za izolaciju oboljele djece, sa kupaicom. U nastavku ovog bloka smještena je recepcija sa tehničkom sobom te degažman sa uredima Uprave vrtića.

Višenamjenski prostor je povezan sa sobama logopeda, psihologa i senzomotorike, te prostorom rekvizita i opreme. Gospodarski pristup pratećim prostorima je na sjevernoj strani zgrade.

Foto: PR / Idejni projekt nove zgrade Dječjeg vrtića Čapljina

Na gospodarski degažman povezani su prostori kuhinje sa spremištem i garderobama, prostorom kotlovnice, i vešerajem. Ovi gospodarski prostori imaju toplu vezu sa prostorom komunikacija prizemlja. Na katu se nalaze dvije cjeline, od kojih svaka ima po dvije jasličke jedinice sa svim sadržajima, međusobno odvojene.

Prostor između dvije cjeline kata rješen je kao ozelenjeni ravni krov, sa prostorima vrtova i mediteranskog bilja. Ovaj ozelenjeni ravni krov, povezan je sa parternim površinama vrtića preko široke ozelenjene rampe.

Kopirati
Drag cursor here to close