Lokomotiva

BiH postala dijelom Programa Digitalna Europa - Što to znači?

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, danas postaje dijelom lokomotive digitalne Europe.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2024. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je danas Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Europa čiji je cilj približavanje digitalne tehnologije građanima, biznisima i javnoj upravi u EU i zemljama pridruženim programu, te izgradnja digitalne infrastrukture.

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, danas postaje dijelom lokomotive digitalne Europe kroz sudjelovanje u značajnom Programu Digitalna Europa u vrijednosti 7,5 milijardi eura.

''Tri su stvari koje treba naglasiti koje su značajni elementi programa, a prva je umjetna inteligencija, što je aktualna tema u cijelom svijetu, dok je druga tema supercomputing kroz digitalnu revoluciju, jedan element u kojem BiH ima značajan potencijal. Ne radi se samo o umjetnoj inteligenciji i strojevima i uređajima već je značjna i treća komponenta koja se tiče ljudskih resursa i unapređenja vještin'',  naveo je Sattler.

Podrška za mala i srednja produzeća

Ove aktvnosti se, kako je dodao, nadovezuju na sve ono što je urađeno u okviru jednog značajnog programa koji je podržala EU pod nazivom EU4DigitalSME. Kroz program je osiguravana podrška za mala i srednja produzeća, te se radilo na uspostavi četiri digitalna inovacijska huba, dva u Sarajevu i po jedan u Tuzli i Banjoj Luci.

Sattler je podsjetio da je Plan rasta kao program predviđen za cijeli region i da je ukupna vrijednost oko šest milijardi eura za regiju. Naglasio je da je potrebno dodatne posvećenosti i obaveza koje će domaće vlasti preuzeti kako bi BiH bila dijelom tog značajnog programa.

Video: Bosna i Hercegovina postala dijelom Programa Digitalna Europa

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je pojasnio da se radi o međunarodnom ugovoru koji se radi sa Europskom komisijom. Naglasio je važnost pristupanje BiH tom programu koji može otvoriti privatnom sektoru, znanstveno istraživačkim institucijama, univerzitetima, hubovima, pristup sredstvima.

''Danas će to potpisivanje biti simbolično s obzirom da sam ja to već obavio digitalno certifikatom koji mi je izdala Uprava za indirektno oporezivanje i mi zajedno sa IDDEEA BiH pokušavamo da osvjestimo naš privatni sektor i naše građane da je ovo jednostavnije'', dodao je Forto.

Bespovratna sredstva

Prvi put BiH, kako je naveo, odnosno firme i građani u ovom polju osjete ozbiljan napredak povlačenjem bespovratnih sredstava za razvijanje svojih biznisa, institucija, sveučilišta, ali i državnih ustanova.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini - EU4DigitalSME", koji je usmjeren na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije. Projekt kojeg sufinanciraju Europska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Programska direktorica u GIZ BiH Eva Näher je navela da je projekt počeo 2021 godine i da se fokusirao na uspostvljanje digitalnih inovacijskih hubova u BiH.

''Ova četiri digitalna inovacijska huba su temelj za provođenje programa Digitalna Evropa, ovdje u BiH s obzirom da će nuditi usluge koje su bitne zas provedbu digitalizacije. Naš fokus je bio na uvođenju digitalizacije , odnosno podizanju svijsti malih i srednjih poduzeća u zemlji u vezi toga, tako da smo u okviru toga imali i obuku za više od 700 kompanija'',  istaknula je Näher.

Direktor Digital Storm DIH Edin Škaljić čestitao je ulazak u digitalnu Europu.

''To je prekretnica za BiH i digitalizaciju privrede i društva generalno. Ulaskom u digitalnu Europu mi dobijamo veće pristupe resursima, mreži, finansiranjima i više podrške za privredu i razvoj'', naveo je Škaljić.

Kopirati
Drag cursor here to close