Uz OŠ Ilije Jakovljevića

Bliži se kraj radova na školskoj dvorani u Mostaru

Osnovna škola Ilije Jakovljevića, iako je jedna od najnovijih izgrađenih škola u Mostaru, nije imala sportsku dvoranu. Sada nakon dvadeset godina škola bi trebala dobiti sportsku dvoranu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 02. 2024. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Ilije Jakovljevića u Mostaru, ako sve bude planu trebali bi biti završeni ovo proljeće.

Postavljeni rok za izgradnju ove školske dvorane je dvije godine, a radovi su krenuli u svibnju 2022. godine. Odmah potom u lipnju i zaustavljeni zbog, kako je ranije rečeno za Bljesak.info, "geološkog ispitivanja tla kako bi se mogla definirati dubina iskopa i odrediti statika objekta". 

Nakon provedene natječajne procedure Grad Mostar je potpisao ugovore s izvođačem radova i nadzornim organom, a izvođač radova je ''HERING'' iz Širokog Brijega. Ugovorena vrijednost radova je 1.976.130 KM.

Foto: Bljesak.info / Radovi na OŠ Ilije Jakovljevića

Veličina parcele koja pripada školi je oko 7.250 metara četvornih, a na novu dvoranu otpada 1.230 metara četvornih. 

Najavljeno je da bi dvorana trebala biti višenamjenska školska dvorana za tjelesno obrazovanje, s mogućnošću odigravanja utakmica iz sljedećih sportova: rukomet, košarka i odbojka, a predloženim rješenjem dvorane omogućen je prostor za montažne tribine kapaciteta 360 sjedećih mjesta.

Uz sportsku dvoranu predviđeni su prostori svlačionica, sanitarija i skladištenja rekvizita. Veličina dvorane je 44,10 x 28,40 metara i visine od 8 metara.

Dvorana nakon 20 godina

Ravnateljica škole Lidija Markotić ranije je u emisiji rađenoj za stranice Grada Mostara rekla kako su nakon 20 godina došli u situaciju da se raduju početku i okončanju radova po utvrđenom planu.

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvija se u školi onako kako mora, jer su ograničeni prostorno i kako vremenski uvjeti dopuštaju, često nije onako kako bi trebalo sukladno nastavnom planu i programu, a prostor koji imaju iskorištavaju.

Ravnateljica je istaknula kako će izgradnjom sportske dvorane učenici dobili kvalitetan prostor za izvođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Foto: Bljesak.info / Radovi na OŠ Ilije Jakovljevića

Regulacijski plan ua Centar 2

Podsjetimo, u 2022. godine je na sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana za mostarsko naselje Centar 2.

Uslijedila je reakcija stanara koji su naglasili kako se nisu imali pravo izjasniti o tom prijedlogu.

"Usvajanje regulacijskog plana da nije provedena zakonska procedura javne rasprave o nacrtima plana, niti su vlasnici/ stanari/građani ovoga naselja imali priliku da se izjasne o ovom prijedlogu, odnosno o potrebi izgradnje jednog takvog objekta u isključivo stambenom naselju smatramo protuzakonitim i nedopuštenim", pismo je stanara upućeno mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću te Gradskom vijeću Grada Mostara. Stanari su zatražili izmjenu regulacijskog plana spomenutog naselja i ''brisanje podzemne Javne garaže, planirane između OŠ Ilije Jakovljevića i zgrade u Ulici kneza Višeslava''.

Njime će mostarsko naselje Centar 2 ostati bez 152 objekta dok će se odobriti gradnja novih.

Predviđa se uklanjanje - demolicija 152 objekata od čega 12 individualnih stambenih objekata, 40 poslovnih objekata, osam industrijskih objekata te 92 pomoćna objekata. 

Kopirati
Drag cursor here to close