Novo poglavlje

BiH dobiva svoje nebo

Od ponoći će ova jedinica preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom BiH iznad 10.000 metara, čime će u potpunosti biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2019. u 14:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će od ponoći preuzeti kontrolu svog zračnog prostora i to se odnosi i na letove iznad 10.000 metara nadmorske visine što su u posljednjih više od 20 godina obavljale susjedne Hrvatska i Srbija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kontrolu će preuzeti Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), čime se otvara novo poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH. 

Foto: Anadolija / BiH od ponoći preuzima kontrolu kompletnog zračnog prostora

Osnivanjem BHANSA-e 2009. godine BiH se opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole letenja u svom zračnom prostoru. Agencija je u studenom 2014. godine započela pružanje usluga kontrole letenja na visini do 10.000 metara iz Operativne jedinice Oblasne kontrole leta Sarajevo (ATCU I ).

Od ponoći će ova jedinica preuzeti kontrolu nad zračnim prostorom BiH iznad 10.000 metara, čime će u potpunosti biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH.

Foto: Anadolija / BiH od ponoći preuzima kontrolu kompletnog zračnog prostora

''Od tog datuma (studenog 2014. godine op.a.) teku intenzivne pripreme ljudstva, tehnike i ostalih stvari koje su bile preduslovi za 5. prosinac, to jeste tranziciju kompletnog zračnog prostora za BiH", kazao je za AA Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA-e u Sarajevu.

Time će, pojasnio je Gafić, BHANSA u zimskom periodu kontrolirati do 800 preleta aviona nebom iznad BiH, a u ljetnjem i do 1.600.

''Prošle godine je maksimalni satni promet bio 120 aviona. Mi smo imali te pokazatelje i na osnovu toga smo bazirali naše obuke, sustav, tehnička pomagala i sve ostalo koji će nam omogućiti da pozitivno odgovorimo tom povećanom prometu", rekao je Gafić.

Foto: Anadolija / BiH od ponoći preuzima kontrolu kompletnog zračnog prostora

Kako je kazao, BHANSA je u posljednjih godinu dana prošla kroz značajne promjene što se tiče frekfencija, komunikacija i DPS sustava za obradu podataka. Sve su to, pojasnio je Gafić, bili standardi i procedure Europske komisije i Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) kako bi BiH mogla preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

''BHANSA je kao provajder za pružanje usluga uspješno završila sve nadzore, inspekcije i rezultat toga je zeleno svjetlo za preuzimanje kontrole. Da je bilo bilo kakvih problema od ljudstva, tehnike, sigurno bi taj datum bio prolongiran", kazao je Gafić.

Foto: Anadolija / BiH od ponoći preuzima kontrolu kompletnog zračnog prostora

Dodao je da je Agencija uspješno provela i promjene na VHF sajtovima gdje se vrši primanje i slanje signala prema avionima, te ospunila sve tehničke uvjete i zahtjeve za preuzimanje kontrole.

Na kraju je kazao da je broj kontrolora u operativnim jedinicama u Sarajevu i u Banjaluci zadovoljavajući.

"S obzirom na to da smo i za to imali određene inspekcijske nadzore morali smo da dokažemo da li je to dobar broj. Trenutačno imamo 69, a u ožujku planiramo školovati devet kontrolora letenja koji su završili obuke u Zagrebu i Sloveniji", kazao je Gafić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close