EU spremna ulagati

BiH gubi milijune eura EU za infrastrukturu bez povećanja trošarina za gorivo

EU je bila spremna financirati tri dionice na koridoru V c sa 200 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2017. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će izgubiti više stotina milijuna eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava Europske unije za  infrastrukturne projekte, prije svega prometnice, ako ne poveća trošarine na gorivo, čime bi jamčila mogućnost povratka odobrenih sredstava, izjavio je u četvrtak u Sarajevu voditelj misije Europske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark. 

"Mi ovdje govorimo prije svega o zajmovima koji bi došli od Europske banke za obnovu i razvoj. Međutim, novac koji bi BiH prvo izgubila je novac od Europske komisije i to u obliku grantova, dakle bespovratnih gotovinskih sredstava", rekao je Wigemark. 

Po njegovim riječima, Europska komisija očekuje odgovor od vlasti BiH o tome mogu li otplaćivati zajmove te da će to biti presudno hoće li se odobriti i financijska pomoć. Pozvao je vlasti u toj zemlji da osiguraju potrebnu parlamentarnu većinu koja bi bila u stanju promijeniti Zakon o trošarinama, čime bi se povećala cijena litre nafte i derivata za 15 feninga (oko 0,75 eurocenti).  

Povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn nedavno je u pismu upozorio predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da će BiH izgubiti gotovo 500 milijuna maraka od EU odobrenih na nedavnom summitu u Trstu za infrastrukturne projekte te još stotine milijuna eura pomoći i povoljnih zajmova. 

Na summmitu EU i šest balkanskih zemalja, održanom u Trstu 12. srpnja, za BiH je odobreno financiranje četiri projekta. Uz 46 milijuna eura bespovratnih sredstava, EU je bila spremna financirati tri dionice na koridoru V c sa 200 milijuna eura. 

Protiv povećanja trošarina na gorivo u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su stranke koje su na vlasti na državnoj razini, koje predvodi Srpska demokratska stranka, smatrajući da bi se s odobravanjem povećanja trošarina i dobivanjem zajmova pomoglo vlastima Milorada Dodika i SNSD-a u Republici Srpskoj.

Protiv izmjena zakona su i oporbene bošnjačke stranke, što je dio predizborne kampanje koja je uvelike započela u toj državi ususret općim izborima 2018. godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close