Južna naselja

Autoceste FBiH odgovaraju mostarskim prosvjednicima

Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25.12.2017. godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 08. 2019. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom prosvjeda grupe mještana nekoliko mostarskih naselja, a u vezi najavljene izgradnje autoputa kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, JP Autoceste FBiH obavještavaju javnost da trasu autoceste nije odredilo to poduzeće.

Kao jedan od strateških dokumenta za završetak izgradnje Koridora Vc Zastupnički dom Parlamenta FBiH, na 17. sjednici održanoj 25. siječnja 2017. godine, i Dom naroda Parlamenta FBiH, na 18. sjednici održanoj 9. veljače 2017. godine, donose: ''Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc'' za razdoblje od 20 godina.

Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25.12.2017. godine, navode iz Autocesta.

Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno poddionica Mostar jug – Kvanj.

Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nositelj pripreme Prostornog plana niti nositelj izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

''Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije'', priopćeno je.

Iz Autocesta FBiH navode da svi koji imaju zemljište ili objekt na trasi autoceste bit će obeštećeni.

''Ističemo da su lokalne zajednice naši partneri tijekom izgradnje projekta i zato je svaki njihov mogući zahtjev uvijek ozbiljno razmatran i realiziran u najboljem interesu. Jasno nam je da postoje pojedinačna nezadovoljstva, ali Vlada FBiH je proglasila javni interes donošenjem Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj na trasi Koridora Vc (Službene novine FBiH 101/19 od 19.12.2018. godine) i svakako će svi koji imaju zemljište ili objekte na trasi autoceste biti adekvatno obeštećeni prema tržišnim uvjetima'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close