SKB Mostar

Ante Kvesić za Bljesak.info: Spremni smo, za deset dana otvaramo novu zgradu Pedijatrije

''Nadam se da ćemo zajedno obilježiti još jedan iskorak u razvoju naše bolnice, a sve iz želje i potrebe da našim najmanjima pružimo najbolje moguće uvjete liječenja u našoj Hercegovini'', istaknuo je ravnatelj Kvesić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 12. 2023. u 08:51 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno otvaranje nove zgrade Klinike za dječje bolesti Sveučilišne klinička bolnice Mostar biti će 21. prosinca u 11 sati, potvrdio je za Bljesak.info ravnatelj ove zdravstvene institucije Ante Kvesić.

''Završni radovi su u tijeku. Kao u svim velikim projektima na samom kraju ima dosta sitnica za urdaditi, ali sve teče po planu. Uglavnom za deset dana, 21. prosinca u 11 sati sve će biti spremno za svečanost otvorenja nove zgrade Klinike za dječje bolesti'', rekao je Kvesić i dodao kako na samoj svečanosti otvaranja očekuju velik broja uzvanika, kako iz medicinskog tako i političkog i društvenog života.

''Nadam se da ćemo zajedno obilježiti još jedan iskorak u razvoju naše bolnice, a sve iz želje i potrebe da našim najmanjima pružimo najbolje moguće uvjete liječenja u našoj Hercegovini'', istaknuo je ravnatelj Kvesić.

Ravnatelj mostarske bolnice ranije je najavio je kako će ovo biti jedna od najsuvremenije opremljenih klinika u ovom dijelu Europe.

''Mislim da se uopće ne bi trebalo govoriti koliko će pedijatrija imati značenja. Dat ću vam samo usporedbu, zgrada u kojoj sada radimo je završena 1964. godine i ima oko 2.000 kvadrata, a ova ima 10.000 i pet puta je veća. Ovdje će djeca imati najviši mogući standard, vidio sam puno dječjih bolnica jer je to područje meni blisko, ali ovakve bolnice u ovom trenutku mislim da nema u Europi '', izjavio je Kvesić ranije.

Prioritet SKB Mostar

Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti dugo je bila prioritet Sveučilišnoj klinici Mostar jer trenutačne prostorije već dugo nisu pružale mogućnosti za normalan rad.

Kvesić je podsjetio kako su radovi već trebali biti završeni, ali su pandemija i poskupljenje građevinskih radova i materijala pomjerili rokove.

''Tržište nam je napravilo to je da je cijena sa 17 milijuna otišla na 25 milijuna maraka, Federalna vlada nam je dala sedam milijuna koji su bila razlika, a Vlada HNŽ-a je na putu realizacije kredita od sedam milijuna za opremu. Do četvrtog mjeseca ćemo završiti radove, i kroz tender za opremu koji će biti nakon toga, realno je reći da ćemo u devetom ili desetom mjesecu biti ovdje i raditi'', dodao je ravnatelj SKB-a Mostar. 

Podsjećamo, završetak osnovnih radova na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar planiran je još u travnju ove godine, no kako je tada istaknuto, zbog poskupljenja je došlo i do rasta cijena materijala.

Kako je počelo...

Cijela priča pokrenuta je godinama ranije. Naime, dok je menadžment bolnice imao pripremljenu svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je bilo stalo u Saudijskom fondu koji je trebao kreditirati cijelu ovu priču.

Krediti sa Saudijcima napokon je realiziran tek 2018. godine, a mostarska bolnica njime je dobila 19,4 milijuna KM za izgradnju dječje klinike, no prvi radovi na objektu za najmlađe pacijente Hercegovine započeli su 2020. godine. Planirani rok izvođenja radova na, kako je tada rečeno, 17.524,942,56 KM vrijednom projektu trebao je trajati 16 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close