Dugovanja i dužnosti

Aluminij Industries - Ugovorene obveze prema Aluminiju do.o. su ispunjene

Iz Aluminij Industriesa su nam rekli kako je sukladno Ugovoru zaključenom između Aluminij Industriesa i Aluminija d.o.o predviđena mogućnost da partner stupi izravno u pregovore, a ne kao ugovorna obveza.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 03. 2023. u 09:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ugovorne obveze Aluminij Industriesa prema Aluminiju su ispunjene'' rečeno je za Bljesak.info iz Aluminij Industriesa komentirajući optužbe Udruge malih dioničara DIAL, koji dijelom okrivljuju Vladu Federacije i Aluminij Industries za dugove koji su nastali prošle godine u Javnom poduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar. 

Gubitak

Podsjetimo, Elektroprivreda Hrvatske zajednice-Herceg Bosne okonačala je 2022. godinu sa gubitkom od 81 milijun KM, što je pokazao financijski izvještaj objavljen na Sarajevskoj berzi.

Mali dioničari su naveli prošli tjedan u priopćenju kako je ''gospodin Kabiri, trebao i bio obvezan da prije pokretanja proizvodnje uredi ugovorne odnose s vjerovnicima koji imaju hipoteku nad ljevaonicom, a to su JP EP HZHB i banke. Navedeno znači da je morao ugovoriti s JPEPHZ otkup duga od Aluminija''. 

Naime, iz Aluminij Industriesa su nam rekli kako je sukladno Ugovoru zaključenom između Aluminij Industriesa i Aluminija dd predviđena mogućnost da partner stupi izravno u pregovore, a ne kao ugovorna obveza.

Iz Aluminij Industriesa su rekli kako je Aluminij u ugovornom odnosu s EPHZHB koji im je opskrbljivač, no navode i da ne mogu biti krivi za dug Elektroprivrede, jer su kako kažu jedini koji su kupovali struju tijekom krize, po tržišnim vrijednostima te nisu kako kažu imali nikakve benificije kao ostali proizvođači, jer su nova kompanija.

Ugovor

U to smo se i mi uvjerili pogledom u Ugovor o zakupu, gdje je navedeno da Aluminij Industries može a ne mora ugovoriti dug od Aluminija, čime bi imao i druge benefite.

Tvrdnje malih dioničara, proslijedili smo i JP EP HZHB, te upitali i za njihovo mišljenje je li direktor Aluminija morao ugovoriti sa JP EP HZ otkup duga od Aluminija, te zašto je ovo poduzeće, kako tvrde dioničari, pasivno u naplati svojih potraživanja, no iz ove kompanije nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar u travnju 2020. godine potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 radnika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijalo se u etapama, a planirano a s radom je prvo krenula ljevaonica gdje se na posao vratilo oko 200 radnika, a neki od tih radnika u međuvremenu su već otišli u mirovinu.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Kopirati
Drag cursor here to close