Održavanje gotovo

Plin u četvrtak ponovo kreće Sjevernim tokom 1

Potvrđeno je da će plin ponovo krenuti, izvijestila je njemačka kompanija koja upravlja plinovodom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 07. 2022. u 17:55 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski plin ponovo će od četvrtka krenuti u Europu plinovodom Sjeverni tok 1, nakon završetka radova na održavanju, objavio je u srijedu njemački operater Gascade, ali Rusija je upozorila da bi pošiljke mogle biti znatno smanjene. 

Potvrđeno je da će plin ponovo krenuti, izvijestila je njemačka kompanija koja upravlja plinovodom.

Ruski dobavljač plina Gazprom obustavio je isporuke 11. srpnja radi redovnog godišnjeg održavanja plinovoda, a smanjio je pošiljke u Njemačku već mjesec dana ranije, i to za 60 posto, zbog kašnjenja turbine koju je trebao servisirati njemački Siemens.

Siemens je turbinu otpremio u tvornicu u Kanadi, ali Ottawa ju je nakon servisa blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Nakon mjesec dana pregovora s Njemačkom Kanada je odlučila vratiti turbinu, unatoč prosvjedima Ukrajine.

Ruski list Kommersant objavio je u ponedjeljak da je stigla u Njemačku.

No, Gazprom je u srijedu objavio da je neće moći instalirati bez dokumentacije koju Siemens, kako tvrdi, nije dostavio.

“Gazprom od Siemensa nije dobio nikakve službene dokumente koji bi omogućili, prema uvjetima sankcija koje su uvele Kanada i EU, da se motor za plinsku turbinu instalira na kompresorskoj stanici Portovaja”, poručila je ruska tvrtka.

Glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann izjavila je danas da će plin ponovo krenuti Sjevernim tokom 1, prema rasporedu i ugovornim obavezama Gazproma.

Hoffmann nije željela komentirati nedavno upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi isporuke mogle biti smanjene na 33 milijuna metara dnevno ne bude li turbina uskoro vraćena.

To bi značilo da bi plinovod radio petinom kapaciteta, napominje agencija dpa.

Nakon posjeta Teheranu ruski predsjednik ukazao je na probleme s drugim pumpama na Sjevernom toku 1, dodavši da će jedna od njih biti poslana na servis 26. srpnja.

Naglasio je i da je Gazprom spreman ispuniti svoje obaveze o izvozu.

Čelnik njemačkog energetskog regulatora Klaus Mueller izjavio je u srijedu da je za 21. srpnja naručen transport 800 gigavatsati plina, upozorivši ipak da bi se količina do sutra mogla promijeniti. Dan prije zatvaranja Sjevernim tokom 1 dostavljeno je 698 gigavatsati plina.

U srijedu ujutro plinovod i knjiga narudžbi bili su prazni, nakon što je plin u utorak navečer nakratko pušten kroz cijevi radi provjere tlaka, piše Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close