Čekalo se desetljećima

Mostar - jedinstveno komunalno poduzeće neće mijenjati cijene odvoza smeća

U mostarskoj vijećnici danas je nakon desetljeća čekanja potpisan ugovor o integraciji javnih komunalnih poduzeća J.P. ''Parkovi'' i J.P. ''Komunalno'' u novo komunalno poduzeće.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 02. 2024. u 12:53 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od danas Mostar ima jedno jedinstveno komunalno poduzeće koje će racionalnije koristiti sredstva koja se kroz proračun grada stavljaju na raspolaganje'', kazao je gradonačelnik Mario Kordić.

Video: Mostar od danas ima jedinstveno komunalno poduzeće

U mostarskoj vijećnici danas je nakon desetljeća čekanja potpisan ugovor o integraciji javnih komunalnih poduzeća J.P. ''Parkovi'' i J.P. ''Komunalno'' u novo komunalno poduzeće.

Za direktora novog ujedinjenog komunalnog poduzeća imenovan je Đani Rahimić iz J.P ''Komunalno'', dok će funkciju izvršne direktorice obnašati Jadranka Senkić iz JP ''Parkovi Mostar''.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić

Gradonačelnik Kordića kazao je kako je ovo, nakon nedavnog ujedinjenja Vodovoda Mostar, nastavak integracije javnih poduzeća u Gradu Mostaru.

"Pokušavale su razne uprave taj problem riješiti da grad Mostar ima jedno široko komunalno poduzeće i već dolaskom u ovaj mandat smo tražili model da ovo privedemo kraju i zahvaljujući svim ljudima iz Gradske uprave koji su bili u procesu zadnje tri godine, jer smo uspjeli na kraju i jako sam sretan", kazao je Kordić.

Povećanje pleća

Novoimenovani direktor komunalnog poduzeća Rahimić pozdravio je današnje potpisivanje ugovora o pripajanju dosadašnjih poduzeća. 

''Danas je napravljen najvažniji korak ka ujedinjenju ovih poduzeća. Još ćemo ovaj mjesec poslovati odvojeno da se završi taj proces, jer ne možemo bez sudske registracije formalno da izvršimo to ujedinjenje'', kazao je Rahimić.

Foto: Bljesak.info /  Đani Rahimić

Najavio je reorganizaciju i nabavku opreme kao i povećanje pleća djelatnicima. Za ovu godinu cijene odvoženje smeća neće se mijenjati, kazao je, ali će se svakako ići na povećanje postotka naplate.

''Ove godine neće dolaziti do poskupljenja, ali ćemo raditi na povećanju postotka naplate. Naknada za odvoz smeća je po osobi 2,5 KM mjesečno plus PDV, što je simbolično. Problem je što samo 60 posto građana plaća i tu simboličnu naknadu, a naši radnici su onemogućeni u obavljanju svojih poslova. Vidjet ćemo šta je problem, potruditi ćemo se da olakšamo samu naplatu, kroz digitalne servise, a možda i u komunikaciji s poštom, ako je to prepreka da se ne plaća. Komunalne usluge se moraju plaćati, a te usluge se također i moraju kvalitetno pružati'', poručio je Rahimić.

Nova ulaganja

Prisutnima se i obratila dojučerašnja direktorica JP ''Parkova Mostar'' kazavši kako je protekle godine u poduzeću napravljeno puno iskoraka ka ovom ujedinjenju.

''U prošloj godinu imali smo najveći fokus na Službu za čistoći i zelenilu, ove godine fokus ćemo prebaciti na Službu za odvoz smeća i uspravljanje otpadom, te Službu za održavanje prometnica i rasvjete'', kazala je Senkić najavljujući i nova ulaganja u vozni park i opremu poduzeća. 

Prije više od 10 godina donesena odluka o formiranju zajedničkog komunalnog poduzeća koje se zove Komunalno s idejom da se javna poduzeća Komos i Parkovi integriraju u jedinstveno poduzeće koje će se baviti komunalom u Mostaru.

Foto: Bljesak.info /  Jadranka Senkić

S obzirom na okolnosti u kojima je Mostar funkcionirao bez Gradskog vijeća do prije tri godine, proces integracije nije završen, a nova gradska administracija je, preuzimanjem mandata u analizi zatečenog stanja između ostaloga u komunali, ocijenila da taj proces treba završiti.

Kopirati
Drag cursor here to close