Nakon 20 godina

VIDEO | Gotovo pola mostarske obilaznice

Uskoro se očekuje i početak realizacije druge faze radova na južnoj zaobilaznici Mostara (od M-17.4 prema Rodoču).
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 11. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je sredinom prosinca prošle godine potpisan ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara – završetak izgradnje dionice Međine – Miljkovići bliže se kraju.

Foto: Bljesak.info / Dionica Južne obilaznice Mostara Međine – Miljkovići

Riječ je o dionici dugoj 6,7 kilometara. Vrijednost ugovora je 5,336.934,79 KM s uključenim PDV-om, a bit će financiran iz kreditnih sredstava EBRD-a.

Kako je ranije rečeno prilikom potpisivanja spomenutog ugovora izgradnja južne zaobilaznice Mostara odvijat će se u fazama.

Prva faza izgradnje, čija je realizacija počela u veljači, obuhvaća kompletiranje započetih radova Južne obilaznice u dužini od 6,5 km kao i kompletiranje kružnog raskrižja (rotor) u mjestu Varda na križanju s cestom M-17.4 Mostar – Čitluk.

U toj fazi izveli su se radovi na izgradnji gornjeg stroja ceste (uređenje škrapi, usjeka i nasipa, ugradnja tampona, izrada rigola, jaraka, asfalterski radovi itd.), kao i radovi na ugradnji prometno-tehničke opreme i signalizacije te izgradnja kružne raskrsnice u mjestu Varda.

Kako je ranije izjavio ministra prometa i veza FBiH Denis Lasić, projekt star skoro 20 godina, zapostavljan je zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje, a uskoro se očekuje i početak realizacije druge faze radova na južnoj zaobilaznici Mostara (od M-17.4 prema Rodoču).

Foto: Bljesak.info / Dionica Južne obilaznice Mostara Međine – Miljkovići

Inače, ova zaobilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njezinim završetkom premješta se cesta M6.1, a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja.

Naime, trenutačno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M-17 odvija kroz uže gradsko središte, ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnog prometa...

Kopirati
Drag cursor here to close