Većina nastavlja

40 posto investitora odgodilo ulaganja u BiH

Ekonomski stručnjaci kažu da ovakvi podaci nisu neočekivani te da je pandemija virusa korona samo jedna u nizu investicionih prepreka u BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polovina stranih investitora u BiH potvrdila je da će nastaviti s planiranim investicijama, oko 40 posto će ih odgoditi planirana ulaganja, dvije kompanije će premjestiti poslovne aktivnosti iz BiH, a jedna firma će potpuno zaustaviti investicione aktivnosti.

Podaci su ovo Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), koja je realizirala Aftercare online upitnik s postojećim investitorima u BiH.

Ekonomski stručnjaci u razgovoru za "Nezavisne" kažu da ovakvi podaci nisu neočekivani te da je pandemija virusa korona samo jedna u nizu investicionih prepreka u BiH.

"U kontaktu s kompanijama prevladava opredjeljenje kako će određeni investicijski planovi biti na neko vrijeme odgođeni ili usporeni kako bi se nadomjestili izvjesni gubici i premašio dodatni rizik i neizvjesnost poslovanja", priopćili su u FIPA.

Dodali su da su pandemijom, osim kompanija koje su vezane za uslužni sektor, najviše pogođeni određeni proizvođači i izvoznici.

"U stanju globalnog zatvaranja granica mnoge kompanije su morale smanjiti ili u potpunosti obustaviti proizvodnju zbog nemogućnosti ili otežane nabavke odnosno uvoza repromaterijala. Iz istih razloga, pogođene su i kompanije čije je poslovanje većinski usmjereno na izvoz", naveli su u FIPA.

Istakli su da bi, prema procjenama i objavama relevantnih međunarodnih organizacija, direktne strane investicije u narednom periodu 2020/2021. godine mogle imati pad do 40 posto na globalnoj razini, što će svakako imati negativan utjecaj i na priliv direktnih stranih investicija u BiH.
"Prema zvaničnim podacima Središnje banke BiH, direktna strana ulaganja u BiH su u 2019. godini iznosila 699 miliona KM", stoji u priopćenju FIPA.

U BiH su prošle godine najviše investirale Rusija - 211 milijuna KM i Hrvatska - 117 miliona. Ove zemlje bile su najveći investitori i u 2018.

"Zemlje koje slijede su registrirale značajnija povećanja kapitala u 2019. godini, to su Velika Britanija sa 85 milijuna KM, Austrija koja je investirala 61 milijun, Luksemburg sa 28 milijuna, Saudijska Arabija je uložila 22 milijuna i Slovenija, koja je investirala 20 milijuna KM", priopćili su u FIPA.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, za "Nezavisne" je rekao da ono što je pad potrošnje za domaćinstva, to je pad investicija za gospodarske subjekte, te da BiH ima niz investicijskih prepreka.

"Prije svega, prepreke su u pravnom sistemu, koji nije funkcionalan, nije se reformirao niz godina", rekao je Čavalić i dodao da se upravo ovakav pravni sistem i navodi kao glavni problem, jer on generira i niz većih problema, kao što su korupcija, ucjena i raketiranja.

"Nažalost, mi tu zaostajemo za zemljama regije, prije svega za Srbijom, koja je iskoristila izuzetne potencijale u privlačenju stranih investitora", kazao je Čavalić.

Naveo je da je dodatni problem što BiH nema riješeno pitanje putne infrastrukture, kojim bi se tada izgradila mreža auto-puteva, zemlja se otvorila i bio bi omogućen lakši dolazak i lakše polovanje za investitore.

"Sada kada dodate kovid-19 onda imate recept za neuspjeh kada govorimo o stranim investicijama. Zbog toga nije ni neočekivano da imamo pad stranih investicija", zaključio je Čavalić.

U Vijeću stranih investitora u BiH (VSI) su za "Nezavisne" naveli da se globalna pandemija odrazila svakako i na njihove članove, kao i sve ostale privredne subjekte u BiH. Istakli su da su ipak neke kompanije nastavile s realizacijom svojih projekata, poput "ArcerolMittala", koji je u ovoj godini završio dva vrlo značajna projekta za smanjenje zagađenja vazduha, zatim "G-petrol" (Gazprom), koji je nastavio širiti svoju mrežu benzinskih pumpi širom BiH.

"Tu je i kompanija 'Eastern Mining', koja nastavlja s projektom istraživanja i započinjanja eksploatacije rudnika cinka, olova i barita u Varešu", rekli su u VSI.

Kopirati
Drag cursor here to close