Kreće gradnja

10 milijuna KM za izgradnju brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude - RH

Izgradnja brze ceste od Mostara, preko zapadne Hercegovine do granice s Republikom Hrvatskom značajna je u više segmenata, a posebice kada se govori o ekonomskim prednostima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja jedne od važnijih cesta za Hercegovinu – brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske trebala bi ubrzo početi.

Prema riječima v. d. direktora Javnoga poduzeća Autoceste Federacije BiH Denisa Lasića, u tijeku je provođenje aktivnosti kako bi iduće godine počela izgradnja brzih cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Nević Polje – Turbe i Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske.

Dvije dionice

Kada se govori o ovoj posljednjoj, treba istaknuti kako je riječ o projektu koji će biti podijeljen na dvije dionice, piše Fokus.ba.

Prva će biti Mostar sjever – Polog u dužini od 20,3 km, a druga Polog – granica RH u dužini od 40,4 km. Dionica Polog – granica RH (40,4 km) sastoji se od dviju poddionica: Polog – Polugrno i Polugrno – granica RH, piše Večernji list.

Početak trase na dionici Polog – Polugrno na području je Mostarskog blata (Polog), koje se nalazi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (oko 1,5 km), dok ostatak dionice prolazi područjem Zapadnohercegovačkog kantona i završava petljom Polugrno.

Cesta će prolaziti područjem Grada Širokog Brijega i općine Grude

Izgradnja brze ceste od Mostara, preko zapadne Hercegovine do granice s Republikom Hrvatskom značajna je u više segmenata, a posebice kada se govori o ekonomskim prednostima koje dolaze kao posljedica činjenice da taj projekt na strateškoj razini povezuje dolinu Neretve, odnosno koridor 5C s autocestom A1 koja prolazi zaleđem Dalmacije u Republici Hrvatskoj.

Prema riječima direktora Lasića, trenutno se izvode radovi izgradnje tunela Hranjen koji je dug 5,5 kilometara, a do sada je probijeno više od 50 posto tunela, piše Večernji list.

Projekte financira Vlada FBiH

Također, radovi se izvode i na brzoj cesti LOT 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje koja će biti završena do travnja iduće godine.

Oba projekta se financiraju sredstvima iz budžeta Vlade Federacije BiH, objasnio je Lasić.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije autoceste A2 Tuzla – Brčko. Dužina ove prometnice je 23 kilometra.

Izrada projektne dokumentacije kroz Distrikt Brčko nastavit će se po usvajanju prostornog plana. Završetkom ove prometnice Posavski kanton će se povezati s Republikom Hrvatskom u Orašju, dok se na jugu dionica veže na autocestu A3 Tuzla – Žepče, a time i na koridor 5C.

Kopirati
Drag cursor here to close