Najveći pad u Europi

Zračni promet: Tuzla i Banja Luka krivci za pad, Mostar 'u skoku'

U prva dva mjeseca ove godine na četiri bh. aerodroma izvršeno je ukupno 2.435 operacija što je za 16,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 04. 2024. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aerodromi u Tuzli i Banja Luci krivci pada zračnog prometa u BiH, piše Bloomberg Adria navodeći kako su u prva dva mjeseca ove godine zabilježili manji broj putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je, piše Mirela Haskić-Suša, rezultat pada broja letova i kapaciteta niskotarifnih prijevoznika, posebno s Međunarodnog aerodroma Tuzla koja više nije baza Wizz Aira.

U prva dva mjeseca ove godine na četiri bh. aerodroma izvršeno je ukupno 2.435 operacija što je za 16,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju opsluženo je 229.553 putnika što je za 20,1 posto manje nego u siječnju i veljači 2023.

S druge strane, Aerodrom Mostar je povećao broj putnika s 35 u prva dva mjeseca prošle godine na 1.656 u istom razdoblju ove godine.

''Ono što je doprinijelo ovakvom rezultatu je uspostavljanje linije za Zagreb u prošloj godini. Također u 2023. talijanski avioprijevoznik Aeroitalia započeo je sezonske ljetne letove iz Forlija u regiji Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji za Mostar. Od ovog mjeseca kreću letovi i prema Beogradu, a u tijeku su pregovori i s drugim avio-kompanijama o uvođenju novih letova'', navodi Boomberg.

Uspoređujući podatke bh. i europskih aerodroma, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Europi, smanjivši se za 19,6 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close