Modernizacija

Zračna luka Mostar nabavlja sustav za opskrbu aviogorivom

Tri milijuna konvertibilnih maraka u ovoj godini bit će utrošena za unapređenje zračnog prometa u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 05. 2021. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH usvojila je program utroška sredstava kapitalnoga transfera ”Kapitalni transferi javnim poduzećima – Unaprjeđenje zračnog prometa Federacije BiH za 2021. godinu” u iznosu od 3.000.000 KM. Od navedenoga iznosa, dva milijuna konvertibilnih maraka bit će uložena u unaprjeđenje rada Međunarodne zračne luke Mostar te po 500.000 KM u sarajevsku i tuzlansku zračnu luku.

Kako se navodi u odluci o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnoga transfera, utvrđenoga proračunom Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu prometa i veza, s dva milijuna maraka Međunarodna zračna luka Mostar planira nabavu i formiranje sustava za opskrbu aviogorivom. Naime, trenutačna opskrba gorivom u toj zračnoj luci dana je pod najam eksternom komitentu koji ima poteškoće s realizacijom zahtjeva Međunarodne asocijacije za zračni promet.

Naš cilj je realizacijom kupnje i puštanja u rad servisa za opskrbu gorivom povećati sigurnost u zračnoj luci, povećati aeronautičke financijske prihode, ali i prezentirati pozitivniju sliku o Zračnoj luci u svijetu jer bismo ovom realizacijom ušli u bazu podataka IFQP-a. Ovim bismo proširili usluge i povećali uslužnost te zadovoljstvo zrakoplovnih kompanija, a to bi vodilo povećanju potražnje za Zračnom lukom Mostar, naveli su u obrazloženju iz Zračne luke Mostar, piše Večernji list.

Međunarodna zračna luka u Sarajevu će 500.000 KM utrošiti na modernizaciju i dogradnju terminala B za koji je postupak javne nabave proveden 2018. godine. Kako su obrazložili iz JP Međunarodna zračna luka Tuzla, oni će odobrena sredstva uložiti u izgradnju trećeg odlaznoga gatea.

Izgradnja trećeg odlaznog gatea omogućila bi brže i učinkovitije vršenje operacija prilikom prihvata otpreme putnika kada su u tijeku dva i više letova istodobno.

Također, planirano je uvođenje trećeg baznoga zrakoplova, što zahtijeva izgradnju trećeg odlaznog gatea kako bi se osigurali uvjeti za prihvat i otpremu većeg broja putnika, stoji u zahtjevu koji potpisuje Esed Mujačić, direktor JP Međunarodna zračna luka Tuzla.

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo prometa i veza vršiti kontinuiran nadzor o utrošku sredstava iz ove odluke te s navedenim zračnim lukama potpisati ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabave i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodna zračna luka Tuzla i JP Međunarodna zračna luka Mostar dužni su o utrošku sredstava tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i veza. Nakon utroška sredstava iz ove odluke, a najkasnije do 28. veljače 2022. godine, JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodna zračna luka Tuzla i JP Međunarodna zračna luka Mostar dužni su sastaviti ukupno izvješće o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ga Ministarstvu zajedno s odlukom Nadzornog odbora o njegovu usvajanju, zaključeno je u odluci Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close