Vic u zraku

Wizz Air i Mostar na če(š)kanju

Puno toga je zadnjih godina najavljeno, a nije se dogodilo. Tako će i priča o Wizz Airu i Zračnoj luci u Mostaru sačekati barem još jednu godinu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 04. 2023. u 09:15 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saga se nastavlja. I dok se aviokompanije povlače s nekih drugiih aerodroma u BiH, nad Zračnom lukom Mostar i dalje lete samo obećanja. Ako pogledamo u arhivu vijesti koja se tiče dolaska avio kompanije Wizz Air u mostarsku zračnu luku, izlista nam se čitav niz pompoznih najava.

Prisjetimo se kako je gradonačelnik Mostara Mario Kordić, zajedno s direktorom Zračne luke Mostar Ivanom Ljubićem, razgovarao u travnju prošle godine u Budimpešti s predsjednikom Uprave mađarske zrakoplovne kompanije  Wizz Air, Robertom Careyom.

Obećanje ludom radovanje

Na sastanku se, službeno je rečeno, razgovaralo o suradnji Zračne luke Mostar i kompanije Wizz Air, dok je predsjednik Wizz Aira, pisalo je u priopćenju iz Grada Mostara, objasnio je tijek procesa koji se odnosi na usklađivanje potrebnih procedura i najavio otvaranje zračne veze iz Mostara prema jednom od talijanskih gradova već na ljeto.

Kao što znamo, ljeto je došlo i prošlo, a od Wizza je ostao samo vic. Makar je u istom tom travnju prošle godine na Sajmu gospodarstva u Mostaru održana konferencija pod optimističnim nazivom "Zračna luka Mostar - generator razvoja Mostara i Hercegovine". Na tom skupu, stoji u arhivi, je istaknuto kako će se već ove godine (znači, 2022.) napraviti ozbiljan pomak kada je u pitanju mostarska zračna luka.

Sajamske bajke

Na konferenciji su tada govorili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, pomoćnik federalnog ministra za izgradnju, upravljanje i razvoj aerodroma, zrakoplovne infrastrukture i avioprijevoznike Amadeo Mandić, direktor BHANSA-e Davorin Primorac i direktor tvrtke G-tour Međugorje Davor Ljubić.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je kako je u godinu dana puno urađeno, da se može reći "kako smo tik pred uspjehom" i kako će se već u 2022. napraviti ozbiljan pomak kada je Zračna luka Mostar u pitanju.

Kao što, nažalost, znamo, pomaka nije bilo. Jedino što se micalo bio je subvencijski novac u zračnu luku. Obećanje s te konferencije koje je dao izaslanik federalnog ministra prometa i komunikacija Amadeo Mandić, koji je tada naglasio je da će to ministarstvo nastaviti s ulaganjima u zračne luke i subvencioniranje novih zračnih linija, jedino je što je ispunjeno. Doduše, nismo dobili zračne linije, ali subvencije su svejedno išle. Ili, što bi rekao onaj stari vic, važno je da lova kruži.

Kruženje novca u prirodi

Što se tiče Wizz Aira, od njega, očito, i dalje ništa. Kao i od velikih planova.

Naime, gostujući u programu televizije N1, Nedjeljko Ćorić iz Zračne luke Mostar kazao je očitu istinu – "Mi imamo potpisan ugovor sa WizzAirom, ali još nismo uspostavili dogovorene linije zbog njihovih internih problema. Nadamo se da će se redovna linija iz Mostar uspostaviti u 2024. godini".

Time je Ćorić priznao ono što svi već znamo, u ovoj godini će Zračna luka ostati na jako subvencioniranoj liniji za Zagreb, koja u aranžmanu Croatia Airlanesa kreće od 3. svibnja, i povremenim čarterima, ako ih i koliko već bude.

Sve ostale najave tek su najave na dugom štapu. A realnost je 35 putnika od početka godine, aerodrom bez cargo prometa i dodatne subvencije.

 A 2024. je, daleka priča, idealna tek za obećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close