Senad Šantić

Vratio se iz Švedske u Mostar i pokrenuo IT tvrtku

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 05. 2018. u 12:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senad Šantić izbjegao je, kao dijete, u Švedsku 1993. godine. Međutim, njegova veza s Bosnom i Hercegovinom nije pokidana, pa je od 1996. godine ljeta provodio u rodnom Mostaru, održavajući stalne kontakte s rodbinom i prijateljima na dvije strane Europe. Vratio se i pokrenuo IT kompaniju.

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

''Nakon studija informatike, otišao sam u Sjedinjene Američke Države na godinu dana, gdje postupno počinje moje usmjeravanje prema biznisu i poduzetništvu. Vratio sam se u Švedsku, te sa svojim profesorima pokrećem kompaniju za jednu mobilnu aplikaciju koju su koristile lokalne škole. Uvijek sam znao da hoću nešto napraviti na Balkanu i osjetio sam da je pravo vrijeme za to. Kontaktirao sam prijatelja Nikolu Mirkovića i dogovorili smo da pokrenemo informatičku konzultantsku tvrtku. Kažem mu, ja ću otići u Mostar i voditi posao i programiranje, a on će ostati u Švedskoj te nam pronalaziti poslovne prilike. Tako je i bilo'', prisjeća se Šantić.

U Bosni i Hercegovini pokrenuo je kompaniju ZenDev i krenuli su s radom.

''Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo nazočni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje'', dodaje Šantić.

Ističe da su prije nekoliko mjeseci počeli suradnju s USAID Projektom ''Diaspora Invest''. To je, kaže, još jedna prednost rada u domovini - postojanje takvih aktivnosti koje stimuliraju njihov rad i ulaganje.

''Kroz programsku podršku smo osigurali opremanje ureda, zatim i edukaciju iz search engine marketinga i optimizacije. Povezali su nas s drugim klijentima, te zajedno radimo na širenju mreže i suradnje, kako u državi tako i u inozemstvu. Olakšali su nam u tom procesu i time otvorili prostor da stvaramo nova radna mjesta'', zaključuje Šantić.

Poručuje da je ''sad pravi trenutak za investicije u Bosnu i Hercegovinu, jer ima ogromni prostor za veliki rast''.

''Postoji radna snaga i velike mogućnosti za razvoj. Mnogi se ustručavaju od ulaganja u našoj državi, ali najbolja poruka za njih je 'kupuj kad svatko prodaje, a prodaj kad svatko kupuje''. Naše vrijeme dolazi i samo treba napraviti prvi korak'', zaključio je Šantić.

Kopirati
Drag cursor here to close