Podcast "Imam ideju" #44

VIDEO I Put do uspjeha: Od skladištara u lokalnoj firmi do direktora Nestle BH

"Prodaja je prilagodljivost, prodaja je emocija. Kao što momak voli djevojku, tako i netko tko se bavi prodajom mora voljeti prodaju. Ali nije samo dovoljno voljeti, mora se i razumjeti", kaže naš gost Janko Ilić, direktor Nestle BH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 08. 2023. u 19:05 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Janko Ilić, direktor kompanije Nestle za BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom izdanju našeg podcasta "Imam ideju", prvom nakon ljetne stanke, ugostili smo gospodina Janka Ilića, direktora kompanije Nestle za BiH.

Na samome početku gospodin Ilić govori o svome dosadašnje profesionalnom putu koji je zapravo započeo u skladištu jedne lokalne tvrtke, da bi jedno kraće vrijeme boravio i u Americi, ali nakon povratka se počeo ozbiljnije baviti poslovima prodaje, komercijale i slično.

"Počeo sam kao skladištar, da bih nakon dvije i pol godine napredovao do odjela faktura. Uskoro se ukazala prilika za posao komercijaliste, trgovca na terenu, što je meni dotad bio san, da radim na terenu, da mi telefon ne prestaje zvoniti", govori s oduševljenjem o tome kako su mu se snovi počeli ispunjavati.

Prvo iskustvo u prodaji je stečeno, čut ćete u razgovoru kako i na koji način, ali onda je došao sljedeći životni izazov - odlazak u Ameriku.

"Godine 2015. napuštam BiH na pola godine u Ameriku, čisto da vidim kakav je život, kako se kaže, preko Bare. Imao sam sreću da odem upravo u New York, gdje ima rođake. Međutim, taj 'američki san' izgledao je ovako: Da bih stigao na posao u osam sati u susjednoj državi Connecticut, morao sam ustajati u četiri. A ako se uspiješ kući vratiti u devet navečer, rano si došao", kaže naš sugovornik čiji je prvi posao u Americi usto bio i prilično težak, a u pitanju je obrada kamena na otvorenom.

"Odlučio sam se vratiti u Banja Luku, prvo sam mjesec-dva bio bez posla, a onda se ukazala prilika da počnem raditi za distributersku kuću MCI iz Širokog Brijega, koja je distributer Nestlea za BiH. U ovom slučaju radilo se o mjestu voditelja prodaje za regiju Banja Luka", kaže Ilić, da bi u nastavku razgovora detaljnije pojasnio koliko je taj angažman bio važan za njegovu sadašnju poziciju i ulogu u Nesteleu BH.

Što se tiče same kompanije Nestle, podsjeća kako se radi o najvećem svjetskom proizvođaču hrane, tvrtki koja bilježi kontinuirani rast i razvoj, a već godinama na prvo mjesto postavljaju brigu za okoliš, s ciljevima nulte stope emisije štetnih plinova do 2050., potpunog recikliranja ambalaže te drugih način sudjelovanja u globalnim ekološkim ciljevima.

Kako biste saznali zanimljive podatke o poslovnim rezultatima Nestlea BH, samoj strukturi kompanije na području Jugoistočne Europe i o tome zašto je upravo Nestle BH najbolja članica u regiji, jedini način je da u miru pogledate i poslušate podcast u cjelini.

Čut ćete doista impresivne podatke, saznati niz zanimljivosti, kako o samom gostu, tako i njegovoj kompaniji, a posebno je interesantno čuti iz prve ruke o samoj vještini prodaje.

Tu su, dakako, i neka opća pitanja koja se tiču poslovanja općenito, kvalificirane radne snage, odnosno osjeća li se nedostatak stručnih kadrova u našoj zemlji.

Za mlade ljude tu su i neki mogući savjeti, posebice u svjetlu vječite dileme otići ili ostati ovdje, ponešto i o tome kako se mladi ljudi danas školuju i koja znanja i vještine (ne) stječu i tome slično.

U svakom slučaju, poslušajte dosadašnja iskustva jednog mladog i već uspješnog čovjeka koji se savršeno uklapa u naziv i moto našeg podcasta "Imam ideju".

Pogledajte i poslušajte ovaj razgovor u cijelosti i bit ćete zadovoljni.

Kopirati
Drag cursor here to close