Ukrajinski tajkun

Ukrajinski milijarder s Forbesove liste kupuje Perutninu Ptuj

MHP će kupovinu Perutnine financirati dužničkim kapitalom. Prošlog tjedna, MHP je postao vlasnik dijela obveznica u iznosu od 750 milijuna američkih dolara sa 8,25 posto kamatne stope, koje dospijevaju 2020. godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 09. 2018. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza ukrajinske grupacije MHP koja je kupila Perutninu Ptuj, tvrtku koja posluje širom regije, a značajno je prisutna i u BiH, stoji milijarder sa Forbesove liste Yuriy Kosiuk, piše poslovni portal Indikator.ba.

Forbes je Kosiuka svrstao na 1561. mjesto najbogatijih ljudi sa imovinom koja je procijenjena na 1,4 milijarde dolara.
Yuriy Kosiuk je studirao inženjering hrane u Institutu za prehrambenu industriju u Kijevu, a potom se bavio uvozom namještaja i turkmenistanskog gasa. Zatim je trgovao žitaricama nakon raspada Sovjetskog Saveza a na kraju se preorijentirao na perad 1998. godine, počevši poslovanje s 10 uposlenih.
Kosiuk je MHP preuzeo 2008. godine. Sada posjeduje oko 77% ove tvrtke, koja je izlistana na Londonskoj burzi.

U medijima je često isticana njegova jahta 'Valerie' koja je duga 85 metara, a procijenjena je na 150 milijuna dolara.

U posljednje vrijeme, u MHP-u nisu skrivali želje za širenje. Ovog mjeseca su na prezentaciji investitorima na konferenciji u Londonu najavili kupovinu kompanije u EU, koja se bavi preradom mesa ili peradi.

Kupovinu Perutnine će financirati dužničkim kapitalom. Prošlog tjedna, MHP je postao vlasnik dijela obveznica u iznosu od 750 milijuna američkih dolara sa 8,25 posto kamatne stope, koje dospijevaju 2020. godine, a predložili su promjene određenih dijelova sporazuma o njihovom izdavanju. To su utemeljili na "efikasnoj sposobnosti grupe da nastavi odabrane akvizicije koje će biti u skladu sa njenom strategijom".

U prvoj polovini ove godine MHP je povećao prihod za 16% na 694 milijuna dolara. Time je stvorio nešto više od četvrtine milijardi dolara novčanog toka iz poslovanja (EBITDA). Istovremeno, proizvodnja peradarskih proizvoda porasla je za sedam posto na nešto manje od 308 tisuća tona. Većina ovoga je izvezena, a prosječna cijena prodanog pilećeg mesa ove godine porasla je za čak 21 posto.

Za usporedbu, grupa Perutnina Ptuj tijekom prošle godine proizvela više od 82 tisuće tona mesa peradi i više od 29 tisuća tona pilećih kobasica.
Prošle godine Perutnina Ptuj je ostvarila prihod od oko 257 milijuna eura, što je za 4,8 posto više nego u 2016. godini, dok je gotovinski tok (EBITDA) iznosio 24,4 milijuna eura, što je za 5,3 posto manje nego u 2016. godini. Matična kompanija je ostvarila nešto manje od osam milijuna eura profita.

Grupa se sastoji od 19 kompanija u četiri zemlje: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Devedeset posto proizvodnog programa Perutnina Ptuj označava proizvodnju i preradu mesa piletine i puretine. U Perutnini, na čelu sa Tiborom Šimonkom, članom Upravnog odbora SIJ-a, proizvode prodaju u više od 20 zemalja, uključujući i tržišta zemalja Bliskog istoka.

Ukrajinski milijarder imat će značajnog upliva i na poslovanje u BiH, gdje Perutnina ima pogone u Brezi i Srpcu.
Proizvodna djelatnost ove dvije kompanije važna je za privredu BiH, o čemu najslikovitije govori podatak da je 2.000 zaposlenih državljana BiH najdirektnije vezano za ovog prehrambenog proizvođača.

Perutnina u Brezi je prošle godini proizvela više od 6.100 tona prerađevina, realizirala prihod veći od 100 milijuna KM. Ima 316 stalno uposlenih. Sestrinska tvrtka, koja proizvodi meso peradi, Perutnina Ptuj iz Srpca, zapošljava 240 radnika, a ima i 103 kooperanta.
U obje kompanije je prije nekoliko mjeseci investirano 6 milijuna KM ( 5 miliona KM u Brezi i milion KM u Srpcu), kako bi se ispunili uvjeti za dobivanje EU izvoznog broja.

Predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka kazao je u ožujku ove godine za Indikator.ba kako postoje velike šanse za izvoz u EU dobivanjem izvoznog broja te je izrazio očekivanje da će se prodaja i proizvodnja u BiH udvostručiti u narednih deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close