Ometanje parkinga

Traži se izmjena: Mostar Parking ne može kažnjavati kao do sad

Proizlazi to iz zahtjeva koji će se naći pred Gradskim vijećem Grada Mostara o izmjenama Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 05. 2024. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Mostar Parking nije smjelo kažnjavati građane iznosom dnevne parking karte onima koji su bili nepropisno parkirani i tako blokirali ili ometali pristup javnim parkiralištima u Mostaru.

Proizlazi to iz zahtjeva koji će se naći pred Gradskim vijećem Grada Mostara o izmjenama Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara.

Ranija je odluka glasila kako korisnik javnog parkirališta čini povredu odredbi uvjeta korištenja javnog parkirališta propisanih ovom Odlukom i podliježe izdavanju naloga za plaćanje dnevne parking karte ako ''vrši blokiranje, ometanje, odnosno bilo kakve izmjene ili oštećenja parkirnog mjesta na javnom parkiralištu, blokiranje ili oštećenje opreme, uređaja, rampi i automata za naplatu parkiranja (parkiranje vozila bez registarskih oznaka, ostavljanje neispravnog ili oštećenog vozila i priključnog vozila bez vlastitog pogona, zauzimanje parking prostora putem ograde ili slične fizičke prepreke, pranje i/ili popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkirališta, lijepljenje plakata, bojanje, pisanje po aparatima i opremi, ubacivanje neodgovarajućih kovanica ili drugih predmeta u aparate i vršenje bilo kakvih radnji kojima se vrši oštećenje ili otuđenje opreme Mostar Parkinga na javnom parkiralištu)''

No, sada se Gradskom vijeću sugerira da navedeno nije u skladu sa Zakonom o sigurnosti u cestovnom prometu jer članci daju policijske ovlasti JP Mostar parking.

''U slučaju oštećenja ili uništenja imovine JP Mostar Parkinga, apsurdno je da bi se u tom slučaju počinitelji ovih kaznenih djela (uništenja imovine) kažnjavali u visini izdate dnevne karte. Smatramo da se navedenom slučaju od strane odgovornih osoba JP Mostar Parking trebaju poduzimati druge radnje, odnosno podnositi kaznene prijave i tužbe za naknadu štete. Stoga držimo da se stavci navedenih članaka brišu kako bi Odluka bila u skladu sa zakonom te kako bi se izbjegle zloupotrebe ovlasti i nezakonito kažnjavanje građana, a protiv počinitelja poduzimale zakonom propisane mjere'', navodi se u prijedlogu o kojem će glasovati mostarski vijećnici na sljedećoj sjednici.

U rujnu prošle godine Javno poduzeće Mostar Parking objavilo je kako će građani koji budu provodili radnje iz dijela odluke koji je proglašen spornim, biti izloženi ''izdavanju dnevnih parkirnih karata počiniteljima ovakvih povreda te u krajnjem slučaju, ukoliko ne bude plaćena dnevna karta, izdani i prekršajni nalog''.

''Kod izdavanja prekršajnih naloga radi neurednog plaćanja parkinga ili zbog u ovom tekstu opisanih drugih povreda, građani će biti u mogućnosti osporavati navode iz naloga pred Općinskim sudom u Mostaru'', naveo je Mostar parking u obrazloženju kažnjavanja dodajući kako će nepodmirene kazne iz prekršajnih naloga ''sprječavati registraciju vozila, dok se iste ne podmire''.

Kopirati
Drag cursor here to close