Uspješna priča

Šumski plodovi iz Prozor Rame na europskim policama

Tvrtka "Šumski plod" iz Prozor Rame bavi se otkupom i preradom poljoprivrednih i šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 05. 2022. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 21 godinu Mirza Đogić iz Prozor Rame, suočen s problemom nezaposlenosti, odlučio je pokrenuti biznis u nadi da će tako osigurati sredstva za život višečlane obitelji.

Mirza je danas vlasnik tvrtke koja je na tržištu Europske unije sinonim za kvalitetne proizvode, a za nekoliko stotina bosanskohercegovačkih obitelji ona je siguran izvor prihoda.

Izvoz

Tvrtka "Šumski plod" iz Prozor Rame bavi se otkupom i preradom poljoprivrednih i šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. Svježe, sušene i zamrznute proizvode najvećim dijelom izvoze na međunarodno tržište gdje imaju svoju stalnu mrežu kupaca.

"Na domaćem je tržištu teško plasirati proizvode, a dodatno je još teže na europskom i svjetskom pronaći svoje mjesto. Naš najveći uspjeh je što su nas europske kompanije prepoznale kao dobavljača sigurnih i kvalitetnih proizvoda", pojašnjava Mirza.

Foto: PR / Šumski plodovi iz Prozor Rame na europskim policama 

On dodaje da zaslugu za uspjeh dijeli sa svojim kooperantima, koji je samo u proizvodnji jagodičastog voća više od četiri stotine.

Za ovu tvrtku i njene kooperante globalna pandemija je unijela zabrinutost zbog mogućeg prestanka rada i daljeg plasmana proizvoda. Svoje strahove su premašili su zahvaljujući podršci dobivenoj kroz projekt EU4Business.

Osam godina rada 

"U ovako teškoj godini osigurali smo dezinfekcijska sredstva i dezinfekcijski tunel, kao i strojeve za
dezinfekciju vozila i opreme te jedan dio ambalaže. Vrhunska oprema nam je pomogla da se
zaštitimo od zaraze, ali i da zaštitimo proizvode. Ova nam je pomoć puno značila", kaže Mirza.

Ovim projektom je "Šumski plod" uspio povećati standarde procesa proizvodnje te tako podići nivo zaštite ljudi i hrane. Projektom je sufinancirana i nabava poljoprivredne mehanizacije, zaštitnih sredstava i prihrane za oko 30 kooperanata, među kojima je i Safet Huntić.

Foto: PR / Šumski plodovi iz Prozor Rame na europskim policama 

"Ranije smo radili cijeli dan na jednoj njivi, a sada uz pomoć stroja taj posao obavimo za par sati. Pored toga što je posao lakši, štedimo snagu i stignemo završiti i druge poslove tijekom dana", objašnjava Safet.

Obitelj Huntić posljednjih osam godina uzgaja maline koje prodajom tvrtki "Šumski plod" osigurava redovne i nužne izvore prihoda. S osiguranom opremom uz financijska sredstva Europske unije oni su odlučili proširiti svoje nasade malina. 

Spas 

"Sada imamo opremu s kojom možemo lakše uzgajati maline i zato smo se odlučili da proširimo proizvodnju. Za moju obitelj su maline jedini spas jer ne možemo živjeti samo od moje mirovine", dodaje Safet.

Mirza bez dvoumljenja kaže da je snaga ekonomskog razvoja u poljoprivredi, ali i da je važna podrška države i različitih projekata kao što je EU4Business.

"Stanovništvo u Bosni i Hercegovini je u masovnom odlasku u treće zemlje i ovakve pomoći su jako bitne za zadržavanje mladih obitelji koje žive od poljoprivredne proizvodnje. Sigurno je ovaj projekt zaustavio odlaske neke od njih. Preporučio bih mladim da se bave poljoprivredom jer u našoj zemlji imamo dovoljno kapaciteta za uspješan rad", dodaje Mirza.

Kopirati
Drag cursor here to close