Imovina

Čeka se Grad: Što sve Komos ima, a 'ne želi'?

Naime, kako je navedeno dopisu stečajnog upravnika ovog poduzeća, a koji će se naći pred gradskim vijećem Mostara, imovinu koja je pod stečajnim postupkom Komos želi prenijeti na Komunalno...
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 07. 2021. u 12:32 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekretnine, zemljište s objektima, upravna zgrada, mehanička radionica, arhiva, restoran, portirnica, dva skladišta, praonica, benzinska crpka, parteri i cvijetnjaci, sve u vrijednosti od 2.681.100,00 KM, dio je imovine koju mostarsko javno poduzeće Komos d.d. želi prenijeti na JP Komunalno.

Komos na Komunalno

Naime, kako je navedeno dopisu stečajnog upravnika ovog poduzeća, a koji će se naći pred Gradskim vijećem Mostara, imovinu koja je pod stečajnim postupkom Komos želi prenijeti na Komunalno iz razloga što takva konceptualna osnova, kako navode, ''daje mogućnost prihvatljivog namirenja stečajnih povjerilaca, i u izmijenjenim uvjetima, mogućnost nastavljanja djelatnosti od posebnog javnog interesa u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima HNŽ, a što su razlozi koji Plan čine prihvatljivim za povjerioce i društvenu zajednicu''.


Polazišna osnova Plana je prijenos dijela imovine stečajnog dužnika Javnom poduzeću Komunalno na način obrazložen u Konceptu stečajnog plana. Takav prijenos se nužno i temelji na prirodi poslova koje treba obavljati Komunalno u skladu s registriranom djelatnosti po Odluci o osnivanju javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova. Drugim riječima, kako je navedeno u ovom izvještaju, stečajni dužnik Komos obavlja djelatnosti koje su po Odluci u ingerenciji poduzeća Komunalno, jer Komunalno ne posjeduje infrastrukturu koja je u vlasništvu stečajnog dužnika. Da bi se u interesu Grada takvo stanje privremeno riješilo zaključen je Ugovor između društava Komos i Komunalno o prenosu poslova prikupljanja i odvoza komunalnog otpada od domaćinstava i poslovnih subjekata i Ugovor o obavljanju komunalnih djelatnosti tako da je stečajni dužnik nastavio djelatnosti koje je uvijek i obavljao te ih i dalje uspješno obavlja.

Prihvatljva reorganizacija

Navedenim je, navode, jasno da je predloženi modalitet reorganizacije rješenje prihvatljivo za stečajnog dužnika i za JP „Komunalno" a time i za Grad Mostar koji je osnivač JP „Komunalno" ili drugim riječima, drugo nije moguće jer bi likvidacijom stečajnog dužnika i rasprodajom kompletne infrastrukture u bescijenje imali situaciju kojom JP „Komunalno" ne bi moglo obavljati registriranu djelatnost zbog nedostatka tehničkih i ljudskih kapaciteta a stečajni dužnik bi otpustio sve zaposlenike i time obustavio sve poslovne djelatnosti počev od odvoza komunalnog otpada i održavanja gradske higijene do održavanja gradskog groblja u Sutini.

Uz gore navedenu imovinu, prenijeli bi i svu opremu, vozila i dr. po registru, sa rezervnim dijelovima, zalihe materijala, robe i gotovi proizvodi u vrijednosti od 164.454,00 KM.

Također, na korištenje stavljaju i upravljanje Gradskim grobljem SUTINA i parkingom kod Razvitka s novčanim prihodima kao i korištenje rasadnika u Potocima do unovčenja od strane stečajnog upravnika.

Preuzimanje zaposlenika

Po stečajnom Planu, JP „Komunalno" d.o.o. ima obavezu uplatiti iznos od 275.535,00 KM radi namirenja razlučnog povjeritelja Porezna uprava F BiH-Kantonalni porezni ured Mostar i preuzeti zaposlenike stečajnog dužnika uz zasnivanje radnog odnosa a što je u interesu i JP „Komunalno" jer se radi o zaposlenicima s iskustvom koji mogu osigurati stalno i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti.

Navode kako su se nastavkom rada Gradskog vijeća, konačno stekli i zakonski uvjeti za održavanje vanredne skupštine JP Komunalno.

Navode kako je izloženim nesporno da Komos, u stečaju Planom prenosi imovinu a sve obveze povjeriocima su stečajne prirode i namiruju se neovisno od prenesenih prava pa time Grad Mostar ne preuzima bilo kakav teret za neizmirene obveze. 

Kopirati
Drag cursor here to close