Što ćemo sad?

Što čeka mostarski Aluminij nakon sutrašnje važne Skupštine dioničara?

Abraham grupacija je početkom proljeća i potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s Društvom Aluminij i proizvodnja u Ljevaonici trebala je započeti najranije početkom lipnja, a najkasnije početkom kolovoza.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 07. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Aluminij je preživio mini ledeno doba, ali ne i strujni udar...

Prije nepuna dva tjedna obilježena je prva godišnjica od gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, a u međuvremenu ništa ne ukazuje na to da bi se nekadašnji div uskoro mogao podići iz mrtvih.

Planovi bivšeg Kriznog stožera da se do kraja 2019. godine pokrenu pogoni Ljevaonica i Anode nisu se realizirali, a nakon toga je u igru ušla 'kinesko-izraelska' grupacija, koja se nametnula kao jedini realni partner za preuzimanje pogona.

Vremenom se izraz 'kinesko-izraelska' grupacija 'potrošio', pa se u medijima počeo koristiti izraz Abraham grupacija i na kraju je to i ostao 'konačni odgovor'.

Abraham grupacija je početkom proljeća i potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s Društvom Aluminij i proizvodnja u Ljevaonici trebala je započeti najranije početkom lipnja, a najkasnije početkom kolovoza.

Lipanj je prošao u znaku korona krize, a početak kolovoza je za koji dan. Prema informacijama koje dolaze od rijetkih zaposlenika koji su još uvijek ostali u Aluminiju d.d., mali su izgledi da početkom kolovoza počnu izlaziti prvi trupci ili ingoti legiranog aluminija. 

Foto: Bljesak.info / Nekad simbol veličine... danas... 

Za sutra, petak 24. srpnja, zakazana je važna skupština Društva Aluminij, na kojoj bi se trebalo donijeti nekoliko važnih odluka, usvojiti izvješća i na taj način praktično odrediti sudbinu kompanije.

Između ostaloga, trebalo bi se nadzornom odboru dati smjernice za imenovanje direktora ili nove uprave Aluminija d.d., s obzirom da je v.d. direktora Ante Rezić davno podnio ostavku, ali nije razriješen.

Što se tiče izvještaja o poslovanju, teško je očekivati da će oni biti usvojeni.

U kojem će se smjeru čitava priča okrenuti, ponajprije će ovisiti o dosadašnjoj fazi realizacije ugovora o poslovnoj suradnji s Abraham grupom.

Sudi li se po sadržajima koji su prezentirani na web stranici Aluminija, navedena grupacija praktično je zasukala rukave do lakta i vratila kompaniju na 'tvorničke postavke'. Je li tako u stvarnosti, drugo je pitanje.

Vlada Federacije BiH, odnosno resorni ministar Nermin Džindić, zasigurno bi trebali odigrati važnu ulogu u novom pozicioniranju Društva Aluminij, ali se postavlja niz potpitanja s tim u vezi, primjerice - Kako i zašto uopće nešto poduzimati u tehničkom mandatu i uoči predstojećih izbora?

Uposlenici Aluminija d.d. koji su još uvijek ostali u firmi, zasad rade po ugovorima o djelu, a kako ne bi sjedili i čekali, pokrenuli su neke neproizvodne segmente, primjerice kamp bungalova na Buni, kao turističku ponudu. Slični planovi postoje za još neke segmente.

Što se tiče samog 'core businessa', njegova sudbina trenutačno je u rukama poslovnog partnera, Abraham grupe, a ukupna sudbina Društva trebala bi se odrediti u narednim tjednima, ovisno o ishodu sutrašnje Skupštine dioničara.

Kopirati
Drag cursor here to close