Aluminij

Sindikat sprema nove prosvjede jer ništa od obećanja nije ispunjeno

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija je sazvao izvanrednu skupštinu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 08. 2019. u 10:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ništa od obećanih zahtjeva nije realizirano po pitanju osiguranja novčanih sredstava za otpremnine, plaćanju i uvezivanju MIO i osiguravanju novca za ponovno pokretanje proizvodnje sukladno planu i programu koje je trebalo krenuti od 1. rujna'', navodi Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar.

Naime, spomenuti sindikat je sazvao izvanrednu skupštinu za četvrtak 22. kolovoza u 12 sat.

Kako nam je rečeno, na skupštini će se ''pomno analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te ć e se donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih prosvjeda te blokada prometnica''.

Podsjećamo, radnici su proteklog tjedna rekli kako smatraju da su slabi izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. Rujna.

No, Nadzorni odbor priopćio kako se priprema pokretanje proizvodnje u ljevaonici, te postupno i u ostalim pogonima.

Po riječima predsjednika skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pere Bebeka, rezultati ankete koja je provedena među djelatnicima su pokazali da 526 od oko 900 koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji. Njih 76 želi otpremninu dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.

Po njemu čak 550 djelatnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u Aluminij i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

''U svakom slučaju puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena'', rekao je prošlog tjedna Bebek nakon nastanka kojem su uz upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora nazočili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te potpredsjednica vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close