Izvještaj

Revizija MUP-a HNŽ: Skoro pola milijuna KM potrošeno bez javnih nabava

Zaključivani su i ugovori o djelu za poslove koji su sistematizirani, u iznosu od 134.675 KM, što nije sukladno odredbama Zakona o državnoj službi u FBiH i Zakona o namještenicima o organima državne službe u FBiH'
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 08. 2021. u 11:04 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nabave roba, usluga i radova u iznosu od najmanje 479.045 KM nisu provedeni postupci javnih nabava, što nije sukladno Zakonu o javnim nabavama i članku 31., pokazala je to revizija Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije.

Također, kako navode revizori, ne može se potvrditi utemeljenost isplate naknada za prekovremeni rad i rad u dane tjednog odmora u iznosu od najmanje 80.000 KM, s obzirom na to da nisu predviđene internim aktima Ministarstva i da nije prezentirana dokumentacija koja je osnova za njihov obračun i isplatu.

Ugovori o djelu

''Zaključivani su i ugovori o djelu za poslove koji su sistematizirani, u iznosu od 134.675 KM, što nije sukladno odredbama Zakona o državnoj službi u FBiH i Zakona o namještenicima o organima državne službe u FBiH'', stoji u izvještaju.

Revizori skreću pozornost i na činjenicu kako je Ministarstvo tijekom 2020. godine svoje obveze obavljalo bez rukovoditelja unutarnjih ustrojbenih jedinica, i to: tajnika ministarstva, ravnatelja Uprave za administraciju i potporu i ravnatelja policije, kao i bez znatnog broja policijskih službenika.

Također, nisu formirana radna tijela nužna za neometano funkcioniranje Ministarstva, i to: neovisno povjerenstvo za odabir i reviziju, javno-žalbeni biro i policijski odbor. Imenovanje rukovoditelja ustrojbenih jedinica, formiranje neovisnih radnih tijela i davanje suglasnosti za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u isključivoj je nadležnosti Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Nedostatak djelatnika

Navedeno je, kako ističu, imalo za posljedicu otežano obavljanje povjerenih poslova i zadataka, ostvarivanja određenih prava i obveza iz radnog odnosa djelatnika, kao i provođenje određenih stegovnih postupaka protiv prekršitelja.

Navedeno je kako Ministarstvu nedostaje 291 djelatnik. Naime, Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji sistematizirana su radna mjesta za 1.297 izvršitelja, a na 31. 12. 2020. godine bilo je 1.006 djelatnika.

 Detaljan izvještaj revizora pogledajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close