Na dnu

Radnici BHRT-a mole za pomoć – ostaje li BiH bez javnog servisa

Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još iz 2015. godine…
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 12. 2023. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u uputio je otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH koja je osnivač BHRT-a, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, Upravnom odboru BHRT-a ali i "građanima koji plaćaju RTV taksu i moraju znati istinu o trenutnoj situaciji u državnom javnom servisu BHRT".

Navodi se da bi se uskoro zbog nedostatka financijskih sredstava mogao ugasiti Javni servis, čime bi Bosna i Hercegovina postala jedina zemlja u Europi bez javne televizije.

Navode kako je problem u tome što se i postojeći Zakon ne poštuje i što se RTV pristojba koja se prikuplja ne raspoređuje na način predviđen zakonom.

Iz Sindikata su upozoravali nadležne za to, te je jedino zahvaljujući Rezoluciji Federalnog parlamenta deblokiran račun i omogućen dalji rad.

''Sve drugo je puno gore, jer plaća se isplaćuje neto, bez doprinosa. Radnicima nisu uplaćeni porezi i doprinosi još iz 2015. godine, što posebno predstavlja problem prilikom odlaska u mirovinu. Sve ovo se usložnjava trenutnom situacijom u kojoj  još uvijek nemamo riješen nastavak prikupljanja RTV takse, što je trebalo biti riješeno produžavanjem ugovora s Elektroprivredom BiH na još tri godine. Nas 60 posto radi za plaću ispod 800 KM dok je prosječna plaća u FBiH oko 1.300 KM, a sindikalna  potrošačka korpa za studeni je za nas nezamislivih 2.954,80 KM. Mi ne znamo šta je to regres. Naš topli obrok je još uvijek 7 KM'', navodi se u pismu.

Također, ističu da je posljedični problem svega i odlazak kvalitetnog kadra ponajviše zbog niskih primanja.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u apelira i ''da se prestane s politizacijom Javnog servisa BiH koji pokušava ostati neovisan, profesionalan u službi svih građana, naroda i ostalih u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close