Javni servis

Alarmantno u BHRT-u: Preko 80 milijuna im duguje samo RTRS

Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno isfinancirati svoje programske obveze.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 12. 2023. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor BHRT-a uputio je u utorak pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške financijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na području Federacije BiH.

Razmatrajući financijski plan BHRT-a za 2024. godinu, na sjednici održanoj 19. prosinca, Upravni odbor je zaključio da će iduća godina biti krajnje rizična za poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine. Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno isfinancirati svoje programske obveze, naveo je Upravni odbor.

Dugovi prema BHRT-u

Kako su napomenuli, ugovor sa JP Elektroprivreda BiH o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju ističe posljednjeg dana ove godine, a novi još nije potpisan. Rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru sa Elektroprivredom BiH implementira raspodjela prihoda, koji bi bio zasnovan na Zakonu o Javnom RTV sistemu u BiH, ali još nema dogovora o ovom pitanju. Po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji BiH.

Upravni odbor podsjeća da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 80 milijuna KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radiotelevizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 milijuna za pružene usluge.

"RTRS u potpunosti ignorira zakonsku obvezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio nijednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP Elektroprivreda BiH vrši naplatu isporučene električne energije. BHRT se tako našao u škarama nepoštivanja Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane. BHRT nema utjecaja na prikupljanje prihoda jer to nadležnost entitetskih servisa, a s druge strane se gomilaju obveze, raste gubitak sa stalno otvorenom prijetnjom blokade računa od strane dobavljača", ističe Upravni odbor BHRT-a.

Problemi se usložnjavaju

U pismu se dalje navodi kako se iz dana u dan problemi usložnjavaju. Oprema čija je starost četrdeset godina je na izdisaju, zgrada se slabo održava zbog nedostatka sredstava, nema ulaganja u novu opremu, a poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, oni čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji BiH, što dovodi do odljeva izraslijih kadrova.

"Očajna financijska situacija BHRT-a nije nepoznata javnosti i političkim čimbenicima, i ona je rezultat sistemskog urušavanja zakonodavne arhitekture na kojoj počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH. Agonija traje godinama, ali se ništa ne poduzima. Tijekom ove godine menadžmentu i Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u dato je pregršt obećanja, ali se ništa nije realiziralo. Također, od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno", navodi Upravni odbor.

Ako ovakvo stanje potraje, upozoravaju, prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlju, unatoč činjenici što je to jedan od 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja Europskoj uniji (EU).

Upravni odbor i Menadžment BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi financiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU, navodi se u pismu Upravnog odbora BHRT-a koje potpisuje predsjedavajući Elvir Lemeš.

Kopirati
Drag cursor here to close