Nema nade

Radnici Aluminija žalosni čekaju ponoć: Mislimo da je ovo kraj

''Ovo će osjetiti i proračun, i umirovljenici i policajci koji su na nas danas digli ruku'', kaže Miro Zelenika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 07. 2019. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Aluminija okupili su se u utorak u večernjim satima u krugu tvornice gdje čekaju ponoć kada je najavljeno gašenje struje ovom hercegovačkom gigantu.

Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine kaže kako situacija nikada nije bila gora.

''Ovakva situacija nije nikad bila, voda ne da je došla do grla, nego je prešla preko glave. Nemamo nikakvih naznaka da će se bilo što riješiti. Od našeg predsjednika smo čak čuli riječi da je njemu žao nas radnika, ali da je takva sudbina, što je jako tužno'', rekao je Zelenika za Bljesak.info.

Dodao je kako će se posljedice gašenja Aluminija itekako osjetiti.

''Problem će to biti za cijelu Hercegovinu. To je 900 radnika, a uz nas i po još troje članova obitelji. Ovo će osjetiti i proračun, i umirovljenici i policajci koji su na nas danas digli ruku'', kaže Zelenika. 

Njegov kolega Pero Bebek ne krije tugu. Kaže da su osjećaji grozni.

''Nade nema. Imamo još sat-dva čekanja i to je to, ali ne mislim da će netko potpisati struju za Aluminij'', rekao je Bebek za Bljesak.info.

Tvrdi da su policajci prema njima bili nasilni prlikom deblokade magistralne ceste u Salakovcu.

''Prvo smo prosvjedovali na Buni, vratili smo se do tvornice i onda se dogovorili da idemo blokirati promet u Salakovac. Kad su došli specijalci mogu vam reći da je bilo fizičkog nasilja da nas sklone s ceste'', dodaje Bebek.

''Ništa nam drugo ne preostaje nego da čekamo do ponoći, da vidimo hoće li se išta riješiti'', zaključuje.

Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj, izjavio je da će večerašnji prekid struje u ponoć značiti kraj za mostarski Aluminij.

"Struja trenutno nije osigurana. Mi nemamo nikakve informacije osim da je Nezavisni operator sistema u BiH poslao dopis u kojem se navodi da će obavijestiti Elektroprijenos da nije prijavljen vozni red za večeras od 12 sati u ponoć. Elektroprijenos će dobiti nalog da nas ugasi", kazao je Vican, poručivši da će to značiti kraj za Aluminij.

Podsjetimo, radnici su u utorak oko 15.00 sati blokirali najvažniju prometnicu u BiH zbog čega su se stvorile goleme kolone vozila duge više kilometara.

Veliki broj građana prosvjedovao je zbog blokade. Ranije tijekom dana radnici Aluminija su zapriječili prometnicu M-17 južno od Mostara.

Točno u ponoć Aluminij ostaje bez napajanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Radnici Aluminija blokirali promet: Gdje je lova?!

Radnici Aluminija su ponovno blokirali prometnicu M-17 u Mostaru.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close