Problemi

Pržionice kave u problemima, kakve će sada biti cijene?

Pržionice su prisiljene potražiti druge izvore nabave, uključujući Brazil i Ugandu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 01. 2024. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Troškovi europskih pržionica kave naglo su poskočili zbog krize u Crvenom moru i prisilili ih na potragu za novim izvorima nabave, upozoravaju trgovci i analitičari u sektoru.

Vozarine za kontejnere poskočile su na ruti Azija-Europa oko 150 posto i mnoge pošiljke kave u zrnu najvećih proizvođača sorte robusta, poput Vijetnama i Indonezije, kasne kupcima u Europi do tri tjedna jer brodovi zaobilaze Crveno more i putuju oko Rta dobre nade.

Pržionice su zato prisiljene potražiti druge izvore nabave, uključujući Brazil i Ugandu. Posrednici kažu da su zbog toga veleprodajne cijene porasle, što pak znači veće troškove za pržionice.

''Primjećujemo pad novih narudžbi (iz Europe) jer kupci snose (više) troškove isporuke. Jako smo zabrinuti. U ovo doba godine izvoz kave obično doseže vrhunac'', rekao je izvršni direktor jednog od najvećih vijetnamskih izvoznika kave, koji je želio ostati anoniman. Oko 60 posto naše kave odlazi u Europu, napominje.

Manjak kontejnera

Problemi s manjkom kontejnera tek će se zaoštriti i dosegnuti razmjere nalik onima na vrhuncu pandemije covida 19, upozoravaju trgovci.

Jedan trgovac sa sjedištem u Europi smatra pak da rizik poskupljenja robuste na dulji rok zbog poremećaja u tranzitu kroz Crveno more nije velik.

''(Poremećaji) podupiru cijene na kraći rok, ali gledano iz srednjoročne i dugoročne perspektive posrijedi su tek zastoji. Kave ima i stići će na odredište'', rekao je.

Krajem prošle godine jemenski Huti počeli su u moreuzu na ulazu u Crveno more napadati komercijalne brodove povezane s Izraelom kako bi iskazali podršku palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

U noći sa četvrtka na petak SAD i Britanija odgovorili su napadima na vojne ciljeve u Jemenu povezane s tom grupom, što je potaknulo strahovanja da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na cijelu regiju i omesti opskrbu naftom.

Crveno more je jedna od ključnih točki svjetske trgovine

Ratno stanje u Crnom moru i Adenskom zaljevu je natjeralo brodarske kompanije, kao što su Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd, da otkažu promet teretnih brodova kroz to područje.

Dakako to drastično povećava trošak transporta, a 12 posto svjetske trgovine se odvija upravo preko Crvenog mora. U novčanom iznosu oko 1 bilijun dolara robe prođe tjesnac Bab-el-Mandeb, koji spaja Crveno more i Adenski zaljev.

Tim pravcem se odvija velika većina trgovine između EU i Kine. Važan je za tankere koji prevoze naftu i plin, zbog čega su cijene tih energenata narasle nakon eskalacije. Naftne kompanije British Petroleum (BP) i Equinor su također prekinule prometovanje svojih tankera kroz Crno more, pa su ih preusmjerile prema Rtu dobre nade na jugu Afrike.

To produžava trajanje transporta za desetak dana i dodatnih 3500 nautičkih milja, što će dovesti do rasta troškova i kašnjenja u isporukama.

Podsjetimo, krajem prošle godine procjenjivalo se kako većina pržionica kave neće biti spremna za novi zakon EU-a koji ograničava uvoz robe povezane s krčenjem šuma, a u takvoj situaciji najviše će stradati mali poljoprivrednici, pokazalo je izvješće skupine nevladinih udruga.

Od 2025. godine uvoznici robe poput kave, kakaa, govedine, soje, gume i palminog ulja morat će, po novom zakonu EU-a, dostavljati izvješće kojim dokazuju da uvezeni proizvodi nisu pridonijeli uništavanju šuma, uz prijetnju visokih kazni.

Prema Barometru za kavu, koji sastavlja skupina nevladinih organizacija, nespremnost pržionica za taj zakon mogla bi ih potaknuti da kavu nabavljaju iz razvijenijih zemalja, poput Brazila, s obzirom na višu razinu sljedivosti.



 

Kopirati
Drag cursor here to close