Nacrt zakona

Prijedlog Vlade: Četiri vrste likvidacije poslovnih subjekata

Novim zakonskim rješenjem želi se zaokružiti sustav procesnih normi koje se primjenjuju prilikom provedbi likvidacijskog postupka i otkloniti svaka dilema oko primjene drugih procesnih zakona…
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 02. 2024. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde Nacrt zakona o likvidacijskom postupku i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Kako je priopćeno, predlagač je u razlozima za donošenje potpuno novog teksta zakona, između ostalog, naveo da se izradi pristupilo uzevši u obzir sve činjenice koje ukazuju na praznine i nedorečenosti u postojećem zakonu, kao i preporuke proizašle iz konkretnih slučajeva u sudskoj praksi.

''Predlagač pojašnjava da novi nacrt zakona o likvidacijskom postupku prepoznaje četiri vrste likvidacije, prinudnu i dobrovoljnu, te likvidaciju po službenoj dužnosti i druge slučajeve utvrđene zakonom'', priopćila je Vlada navodeći kako se novim zakonskim rješenjima nastoje ''urediti svi oblici likvidacije pravnih osoba, te ubrzati i skratiti postupak u svim segmentima u kojima je to moguće, a da se pri tome izbjegnu zakonske nedorečenosti''.

Također, novim zakonskim rješenjem želi se zaokružiti sustav procesnih normi koje se primjenjuju prilikom provedbi likvidacijskog postupka i otkloniti svaka dilema oko primjene drugih procesnih zakona u ovom postupku.

U razlozima za donošenje ovog akta je navedeno i da su analize o stanju sudskih registara poslovnih subjekata pokazale da u Federaciji BiH postoji znatan broj poslovnih subjekata u formalnom smislu, ali da odavno ne obavljaju bilo kakve poslovne aktivnosti, a pokazalo se da čak ni podaci o zakonskim zastupnicima i drugim odgovornim osobama nisu validni.

''Postojanje takvih subjekata nema nikakav značaj za gospodarski razvoj i nepotrebno se vode u sudskim evidencijama, te da upravo radi brisanja ovakvih poslovnih subjekta novi zakonski tekst prepoznaje i (takozvanu) likvidaciju po službenoj dužnosti. Novi nacrt zakona o likvidacijskom postupku, obrazloženo je, propisuju osnovne odredbe, organe likvidacijskog postupka, zatim opće procesne odredbe, te tok likvidacijskog postupka - dobrovoljna likvidacija, kao i skraćeni likvidacijski postupak, te likvidaciju po službenoj dužnosti'', navedeno je.

Predlagač naglašava da potreba za postizanjem sadržajnog i praktičnog zakonskog rješenja u ovoj oblasti predstavlja korak ka ispunjenju ciljeva u otklanjanju pravnih i drugih prepreka za investicijska ulaganja u FBiH, te da je ovaj zakonski tekst dio prioritetne reforme koja se provodi radi otklanjanja ključnih prepreka za investicijska ulaganja u FBiH, a koja bi u Federaciju BiH donijela znatna sredstva, kao i nova radna mjesta, priopćila je Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close