Milijun KM dnevno

Ogromni gubici u hotelsko-turističkom gospodarstvu

Gubici u hotelsko-turističkom gospodarstvu su ogromni i već sada BiH na dnevnoj bazi ima gubitke više od miljun KM.
Gospodarstvo / Turizam | 24. 07. 2020. u 15:09

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pomoć države Bosne i Hercegovine hotelsko-turističkoj industriji i drugim privrednim granama koje su teško pogođene pandemijom koronavirusa znači očuvanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti naših firmi i u konačnici spremnost svih ugoroženih privrednih subjekata da opet pune budžete naše države'', kazao je u razgovoru za Fenu generalni direktor Europe Group Sarajevo Rasim Bajrović.

Naglasio je da je "to vrlo važno da znaju svi nivoi vlasti u našem društvu i da se sve njihove aktivnosti trebaju usmjeriti u pravcu hitne pomoći sve do travnja 2021. godine, kada se očekuje značajnije poboljšanje gospodarskog rasta".

''Svima u BiH je itekako dobro poznato da naša država već pet mjeseci nije ništa pomogla našu hotelsku branšu koja je najviše pogođena ovom pandemijom i koja bilježi gubitke prihoda od 95 do 100 posto u odnosu na isti period prošle godine. Mi smo preko naših Udruženja hotelijera BiH, Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja poslodavaca i drugih udruženja stalno koordinirali naše aktivnosti prema svim nivoiama vlasti, a u cilju da se ugroženi realni sektor što prije pomogne'', istaknuo je Bajrović.

Prema njegovim riječima, u tom pravcu se idući tjedan očekuje potpisivanje Ugovora o pomoći sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

''U fazi smo realizacije dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o uplati minimalnih plaća našim radnicima bar za par mjeseci, kao i sa Vladom Federacije BiH o refundiranju doprinosa za radnike za tri mjeseca i Federalnim ministarstvom turizma i okoliša o refundiranju režiskih troškova našim gospodarskim subjektima'', kazao je Bajrović.

Bez obzira što su, kako je kazao, pomoć jako dugo čekali zbog složenih procedura, on je pohvalio "iskrene napore Turističke zajednice KS, Kantonalne Vlade na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem, Federalne Vlade na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i Ministarstva turizma i okoliša i ministricu Editu Đapo na svim aktivnostima koje idu u pravcu da se hotelsko turističkoj industriji kao i ostalim najugroženijim gospodarskim subjektima što prije pruži potrebna pomoć".

Bajrović je apelirao na Vijeće ministara BiH da što prije otvore granice prema Turskoj, arapskim zemljama i svim drugim nama prijateljskim zemljama kako bi bar dio ove turističke sezone spasili i bar malo popravili poslovanje.

''Više od 70 posto prihoda zadnjih par godina nam dolazi od turista iz Turske, arapskih zemalja i zemalja dalekog istoka i to je razlog više da se granice i sloboda putovanja već od sutra omogući i turistima iz ovih zemalja i da se omogući vizna liberalizacije za sve zemlje čiji turisti i poslovni ljudi ne mogu dolaziti kod nas zbog strogih viznih barijera'', istaknuo je Bajrović.

Naglasio je da ova branša očekuje stalnu pomoć svih nivoa vlasti sve do travnja 2021. te očekuje i brzo otvaranje granica prema svijetu.

''Ukoliko se ova naša očekivanja ostvare nadamo se da će i oporavak naše industrije ići puno brže i da će se svi crni scenariji o zatvaranju hotela i o likvidaciji kompanija i tvrtki izbjeći na opće zadovoljstvo svih u našem društvu. Nadamo se da će oporavak naše hotelske industrije početi od idućeg ljeta, jer svi očekujemo da ćemo do tada imati i lijek protiv koronavirusa'', kazao je Bajrović.

Napomenuo je da su gubici u hotelsko-turističkom gospodarstvu ogromni i već sada BiH na dnevnoj bazi ima gubitke više od miljun KM.

''Za očekivati je da će ti gubici do kraja godine, kada ćemo imati i precizne podatke, biti mnogo veći'', poručio je Bajrović.

Kopirati
Drag cursor here to close