Vlada Federacije

Odobren novac za uvezivanje staža radnicima Aluminija

Za uvezivanje staža radnicima Aluminija odobreno je 258.634,03 KM, dok je za uvezivanje radnog staža radnicima Krivaje Mobel odobrena dodjela 48.640,29 KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 11. 2023. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela je danas na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, PS Vitezit d.o.o. Vitez u stečaju, Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju, zatim Aluminija d.d. Mostar i Krivaje Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju u ukupnom iznosu 1.041.405,62 KM.

Neuplaćen radni staž

Jednom odlukom se odobrava dodjela 734.131,30 KM utvrđenih u proračunu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja gospodarskih društava za neuplaćene doprinose za MIO za 44 radnika koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a kojim nije uplaćen radni staž.

Od ovog iznosa 299.990,68 KM je za uvezivanje radnog staža za 21 radnika IP Krivaja, a 139.282,51 KM za uvezivanje radnog staža za osam radnika Vitezita, te 294.858,11 KM za uvezivanje radnog staža za 15 radnika Željezare.

258.634 KM Aluminiju

Drugom odlukom se odobrava dodjela ukupno 307.274,32 KM utvrđenih u proračunu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose po osnovu MIO, za po 16 radnika Aluminija d.d. Mostar i Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a istima nije uplaćen radni staž.

Za uvezivanje staža radnicima Aluminija odobreno je 258.634,03 KM, dok je za uvezivanje radnog staža radnicima Krivaje Mobel odobrena dodjela 48.640,29 KM.

Subvencije

Nakon zaključenja ugovora s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u skladu s dostavljenim popisima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u mirovinu, korisnicima će se sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda MIO.

Za realizaciju ovih odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija, Federalni zavod MIO i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.

Na prijedlog ovog ministarstva danas su donesene i dvije odluke o izmjenama i dopunama programa utroška sredstava - subvencije javnim i privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Predlagač je pojasnio da je u oba transfera, i za javna i za privatna poduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanje radnog staža, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close