Sindikat

Novi vapaj iz Aluminija

'' Za dan četvrtak 15.11. 2018 godine u 13 sati sazvana je vanredna Skupština sindikata po jednoj točki dnevnog reda poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja'', navodi se u apelu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 11. 2018. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju'', navodi se u priopćenju Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar.

Naime, Sindikat je uputio apel pomoći Vladi F BiH, predstavnicima malih dioničara i Vladi Republike Hrvatske.

U apelu navode kako su prije 30 dana upoznali sve razine vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi poduzeće i u kojem su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika vlade F BiH hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata.


Do sastanka, navode, još uvijek nije došlo pored više upućenih poziva kako na adresu same Vlade F BiH  tako i na adrese  ministarstava energetike i rudarstva i industrije te ministarstva financija.

''Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima tvornice održalo je sastanak sa upravom društva 7.11.2018 godine na kojem smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade F BiH prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva kao i o trenutnom stanju u kojem se nalazimo. V.d.  direktor društva gosp. Drazen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego sto je bilo početkom listopada problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade F BiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći'', navodi se u apelu.

Ističe se kako radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju zbog svega navedenog.

''Dovedeni smo do tog da nam se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa kako za mirovinsko tako i za zdravstveno osiguranje gdje od jučerašnjeg (ponedjeljak, op.ur.) dana ne možemo ovjeriti zdravstvene knjižnice te nam je i najavljeno kašnjenje isplate plaće za 10 mjesec. Za dan četvrtak 15.11. 2018 godine  u 13 sati sazvana je vanredna Skupština sindikata  po jednoj točki dnevnog reda poduzimanje  i pokretanje  štrajka upozorenja'', navodi se u apelu.

Pozivali su vlasnike Aluminija d.d. Mostar, predstavnike  Nadzornog odbora Aluminija, Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaće zajedno s kreditnim obvezama sukladno potpisanom sporazumu iz srpnja mjeseca 2018 god te uplatu doprinosa MIO,  zdravstvenog osiguranja koja se prikazuju na platnim listama ali se ne uplaćuju gdje se krše zakon o uplatama doprinosa.

Kopirati
Drag cursor here to close