Mostar

Bajrović: Nakon dvije škole, sad pod jednim krovom imamo tri komunalna poduzeća

Irdin Bajrović u ime Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru oglasio se priopćenjem povodom integracije mostarskih komunalnih poduzeća.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 02. 2024. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je potpisan ugovor o integraciji javnih komunalnih poduzeća J.P. "Parkovi" i J.P."Komunalno". Gradska vlast je to proglasila povijesnim uspjehom.

Tim povodom se oglasio Irdin Bajrović u ime Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

''Gradonačelnik Kordić tvrdi da su spojena dva komunalna poduzeća i na simboličkom planu to djeluje kao pozitivna vijest, kao što izgleda i svaka vijest o ujedinjenju u gradovima u kojima imamo etničku podijeljenost. Međutim, gradonačelnik nije rekao da nisu ujedinjena dva poduzeća nego tri. Prvo su se spojili Komos i Komunalno, a onda Komos i Parkovi. Pri tome nije urađena nova sistematizacija tako da će se proračunska sredstva trošiti na tri uprave, tri računovodstva, tri knjigovodstva, tri tajnice, itd. I dalje ćemo imati tri komunalna ali pod jednim krovom, po uzoru na fenomen u obrazovanju poznat pod nazivom dvije škole pod jednim krovom'', napisao je Irdin Bajrović u priopćenju.

Nema sistematizacije

Navodeći da baš kao što nema nove sistematizacije, tako nema niti bilo kakvog plana kada će deponija biti zatvorena.

''Imaju li alternativno rješenje za odlaganje smeća, koliko će novih vozila kupiti za ujedinjeno poduzeće te koliko novih radnika zaposliti te kada će bivšim uposlenicima isplatiti dugovanja. Gradonačelnik Kordić bi kao liječnik trebao znati da HNŽ ima preko 100% više oboljelih od karcinoma nego ijedan drugi kanton u BiH, a jedini veliki zagađivač je deponija Uborak kojeg četiri godine gradska vlast nije ni dotakla'', piše Bajrović.

Mostar, dodaje, ni s jednim ni s tri poduzeća neće biti ni čišći ni zdraviji ako su ta poduzeća, kao što je nerijetko bio slučaj do sada, svrha sama sebi.

U Mostaru su ujedinjena komunalna poduzeća, nakon što je početkom tjedna u Gradskoj vijećnici Grada Mostara potpisan ugovor o integraciji javnih komunalnih poduzeća J.P. "Parkovi" i J.P."Komunalno" u novo komunalno poduzeće koje će djelovati na području čitavog grada.

Povijesni pothvat

Tim povodom gradonačelnik Mostara Mario Kordić i čelnici novom mostarskog poduzeća su kazali kao se radi o povijesnom pothvatu na čiju realizaciju se čekalo desetljećima.

"Pokušavale su razne uprave taj problem riješiti da grad Mostar ima jedno široko komunalno poduzeće i već dolaskom u ovaj mandat smo tražili model da ovo privedemo kraju i zahvaljujući svim ljudima iz Gradske uprave koji su bili u procesu zadnje tri godine, jer smo uspjeli na kraju i jako sam sretan", kazao je Kordić tada.

 Direktor novog jedinstvenog komunalnog poduzeća, J.P "Komunalno", Đani Rahimić rekao je da će građani najkasnije da desetak dana zaista vidjeti na terenu ujedinjenje komunalnih poduzeća.

"Još ćemo ovaj mjesec poslovati odvojeno da se završi taj proces, jer ne možemo bez sudske registracije formalno izvršiti to ujedinjenje, ali danas je napravljen najvažniji korak u tom pravcu, tako da molimo za strpljenje i naše radnike koji su u nezahvalnom položaju, ali i građana čiju pomoć očekujemo, jer samo zajedno možemo ovaj grad učiniti ljepšim", rekao je Rahimić.

Iskorak na terenu

Uz reorganizaciju i nabavu opreme je najavio i povećanje plaća radnicima komunalnog poduzeća i bolje uvjete rada koji će kako vjeruje biti produktivniji i na terenu i na zadovoljstvo svih građana. 

Izvršna direktorica Jadranka Senkić je naglasila kako su jako pozitivne rekcije građana na ujedinjenje komunalnog poduzeća što im daje dodatno vjetar u leđa te da će svu pozitivnu energiju prenijeti u jedinstveno komunalno poduzeće kako bi napravili iskorak na terenu.

"Mnogo smo energije utrošili na ovaj projekt, a ove godine ćemo fokusna na službu za odvoz otpada i u upravljanje otpadom, službu za održavanje prometnica i rasvejetu, a da bi se to dogodilo potrebno je uložiti u svu opremu i na vozni park u koji dugo nije ulagano, ali našom reorganizacijom dogodit će se pomak i na tim poljima", rekla je Senkić te naglasila da će maksimalno biti otvoreni za građane i sve njihove primjedbe i sugestije putem raznih sredstava komunikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close