Revizija

Mostarski Aluminij dobio subvenciju za uvezivanje staža iako nije ispunjavao uvjete

Vlada FBiH je odlukom od 17. studenog 2022. dodijelila najveći iznos i to 336.465 KM poduzeću koje nije ispunjavalo osnovni uvjet za to.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 09. 2023. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni revizori su utvrdili nepravilnosti u vezi dodjeljivanja subvencija javnim i privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža za prošlu godinu.

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na čiji prijedlog je prethodna Vlada FBiH predvođena Fadilom Novalićem i donijela odluke o isplaćivanju subvencija za uvezivanje radnog staža, dodijeljeno mišljenje sa rezervom za financijsku reviziju za 2022. godinu, prenosi Žurnal.

Neusuglašene odluke

Što se tiče privatnih poduzeća, Vlada FBiH je odlukom od 17. studenog 2022. dodijelila najveći iznos i to 336.465 KM poduzeću koje nije ispunjavalo osnovni uvjet za to. Radi se o Aluminiju d.d. Mostar za umirovljenje 23 radnika koji su stekli uvjete, a nije im uplaćen radni staž.

Subvencije su dodijeljene još i firmama Krivaja mobel d.o.o. Zavidovići (37.326 KM za 14 radnika), Hidrotehnika d.o.o. Kladanj (17.385 KM za dva radnika), Fortuna d.d. Gračanica u stečaju (358.202 KM za 28 radnika), Olimp d.d. Gračanica (141.585 KM za devet radnika) i Metalno d.d. Zenica (100.330 KM za devet radnika).

Mjesec nakon toga, preciznije 20. prosinca, Vlada donosi odluku o izmjenama odluke o usvajanju programa utroška sredstava subvencije privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža kojom je uvećan iznos sredstava.

Aluminiju d.d. Mostar odobreno je 570.631 KM za umirovljenje 38 radnika, a Krivaji mobel d.o.o. Zavidovići 33.183 KM za 11 radnika.

Revizori su u izvještaju o izvršenju proračuna za 2022. godinu podsjetili da mostarski Aluminij ima mješovitu strukturu kapitala sa vlasničkim udjelima i to Vlada FBiH 44 posto, Vlada Republike Hrvatske 12 posto i pojedinačni dioničari 44 posto.

''Shodno tome, poduzeće nije u većinskom vlasništvu FBiH, niti u većinskom privatnom vlasništvu, zbog čega nije ispunjavalo osnovni kriterij za sudjelovanje i izbor korisnika sredstava financijske pomoći“, utvrdili su revizori.

U revizorskom izvještaju navode i da je cilj subvencije rješavanje socijalnog statusa radnika umirovljenjem i da su za ove namjene osigurana sredstva u budžetu FBiH, tako da smatraju da sa aspekta efikasnog i racionalnog upravljanja javnim novcem nije primjereno ni opravdano odobravati sredstva za izmirenje doprinosa za PIO koji su obračunati na bruto plaće veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća u FBiH.

Umjesto sankcija nagrade

Revizori smatraju da se na ovaj način, umjesto sankcioniranja, nagrađuju poduzeća koja ne poštuju važeće propise i isplaćuju neto plaće bez doprinosa.


„Skrećemo pažnju da je poduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar odobren prosječan mjesečni iznos sredstava po jednom radniku 679 KM za izmirivanje doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, dok je drugim poduzećima po istoj osnovi odobreno od 6 do 10 puta manje sredstava“, naglasili su revizori.

Revizori su još uočili da je u odluci Vlade FBiH o izmjenama odluke bila brisana odluka kojom je utvrđeno da privatna poduzeća mogu ostvariti pravo na dodjelu samo po jednom podnesenom zahtjevu, ali da ponovljeni javni poziv koje je Ministarstvo objavilo 20. prosinca nije bilo usuglašeno sa tom odlukom.

„Ponovljenim javnim pozivom utvrđeno je da poduzeća mogu ostvariti sredstva samo po jednom zahtjevu, a ta odredba je brisana odlukom o izmjenama“, navodi se u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close