Mo Bus

Nemoguće mjere: Mostarski autobusi ne mogu ispoštivati distancu

Marić je kazao da razgovara s kolegama iz drugih javnih gradskih poduzeća, te da nije ni kod njih situacija bolja, čak što više, negdje je i puno gora a autobusi i tramvaji su prekrcani putnicima.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 09. 2020. u 12:18 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski javni prijevoz ne može biti rentabilan na bazi postojećih epidemioloških mjera, posebice držanja distance, ali u Mostar Busu kako kažu, trude se pridržavati epidemioloških mjera.

''Autobusi se dezinficiraju redovno, svakodnevno. Što se tiče epidemioloških mjera i gužvi u autobusu, prva, dva tri dana u tjednu početkom školske godine bilo je problema, jer na linijama nismo znali kako će biti gužve odnosno hoće li biti previše gužve na pojedinim linijama. Ali kako su išli dani pokušavali smo riješiti problem'', kazao je Damir Marić, direktor Mostar busa u razgovoru za Bljesak.info.

Dva autobusa

Na redovitim linijama, gdje se pojave gužve, šalju se po dva autobusa.

''Bilo je problema na liniji Međugorja, tu idu sada dva autobusa. Pojedini su objavljivali fotografije, ali mi na početku jednostavno nismo mogli reagirati i predvidjeti gdje će biti više putnika. Ali, evo, u hodu rješavamo problem i na pojedinim linijama gdje su gužve po dva autobusa pokušavamo ubaciti'', kazao je Marić ističući da još uvijek prate situaciju.

Što se tiče epidemioloških mjera, osim dezinfekcije na ulazima u autobuse postavljeni su natpisi da je nošenje maske obvezno, ali distanca se ne može ispoštovati.

''Svi bi morali nositi masku, ali distancu i razmak; toga se ne možemo pridržavati. Mogli bi kada bi slali na svaku lokaciju dva autobusa, ali to je nemoguće. Tko je uveo ove mjere one se ne mogu provoditi, u praksi. Na pojedinim linijama, gdje je manji broj putnika, moguće je provoditi mjere. Ali gdje se pojavi veći broj putnika to je nemoguće, ne možemo uvijek s dva autobusa pratiti liniju…'', rekao je Marić govoreći o problemu s kojim se susreću.

(ne)nošenje maski u busu

No i nošenje maski iako bi u autobusu trebalo biti obvezno, često nije.

''Vozači koliko toliko upozoravaju putnike, ali pojedini se oglušuju i vrijeđaju vozače te govore ''Ti ćeš mi reći da stavim masku itd'', drugi putnici pak skinu masku kada uđu, ali mi tu ne možemo ništa, odgovornost je na pojedincu'', dodao je Marić, također je naveo da nemaju konduktere, samo reviziju ali ''nisu policajci'' da nenošenje maski rješavaju nekim drugim metodama.

''Sugeriramo vozačima da se ne svađaju s putnicima, da oni sami drže maske posebice pri naplati karata i ulasku i izlasku putnika iz autobusa, a ostala odgovornost je na putnicima je odgovornost'', govoreći da ne treba zamjeriti vozačima ako tijekom vožnje skinu masku, jer ipak tu provode cijeli dan a udaljeni su od ostalih putnika.

Marić je kazao da razgovara s kolegama iz drugih javnih gradskih poduzeća, te da nije ni kod njih situacija bolja, čak što više, negdje je i puno gora a autobusi i tramvaji su prekrcani putnicima.

''Ekonomska udobnost nije načelo gradskog prometa, nego je autobus registriran s 30 do 40 sjedišta plus 30 stojećih mjesta, tako da je epidemiološke mjere razmaka nemoguće ispoštovati. Gradski promet ne može biti rentabilan na bazi ovih epidemioloških mjera'', podvukao je.

Redovite ''učeničke linije''

Što se tiče prijevoza učenika na redovitim linijama, Mostar bus je uspio uskladiti dovoz i odvoz školaraca na početak i s kraja nastave.

''U ovom trenutku smo uspjeli uskladiti početak i završetak nastave, sve škole počinju oko osam završavaju u 11 i uskladili smo dolazak sa svih destinacija, dolazak u grad, da djeca mogu na vrijeme doći u školu. Isto, uspjeli smo kombinirati i izlazak iz škole da se djeca ne zadržavaju ispred i da dođu na vrijeme kući. Par škola je napravilo promjene i izašlo je iz ovih okvira početka i kraja nastave, tu nismo uspjeli uskladiti točnu satnicu, ali učenici imaju mogućnost malo više sačekati i vratiti se do kuće s idućom linijom'', dodao je.

Poseban autobus za osnovce

Što se tiče osnovnog obrazovanja u dogovoru s gradom i školama, Mostar Bus je organizirao dodatne autobuse za prijevoz svoj djeci koja imaju pravo na besplatan prijevoz.

Pravo na besplatan prijevoz imaju sva djeca koja stanuju dulje od 1km od škole.

''U ovoj godini smo angažirali veliki broj autobusa na odvozu i dovozu djece osnovnog obrazovanja i osiguran im je prijevoz posebnim autobusima. Dakle, nemaju veze s redovnim putnicima i tu se baš pridržavamo epidemioloških mjera, jer smo svi smo osjetljivi na djecu. Nigdje ni u jednom autobusu nema više od 30 djece, sve mjere su zadovoljene za odvoz i dovoz djece osnovnog obrazovanja u dogovoru s Gradom, oni su dali takav nalog i Grad plaća prijevoz tih osnovaca, odnosno županija, naravno sve u dogovoru i usklađeno s direktorima škola'', rekao je Marić.

Marić je ranije za naš portal rekao kako je i ovo gradsko poduzeće osjetilo posljedice 'korona krize' te da će godinu završiti u minusu, ali povratak školaraca će kaže, 'izvući godinu' sa što manjim gubitkom.

''U knap'' s autobusima i vozačima

''U ljetnom periodu Mostar Bus inače prelazi na skraćeni red vožnje, a u periodu izolacije dva mjeseca nismo radili. Po nekim epidemiolozima mjesto zaraze su busevi, što nije točno jer naši vozači bi bili prvi zaraženi, ali u firmi nemamo niti jednog zaraženog vozača'', kaže Marić, govoreći da nisu dobili posebne smjernice u slučaju da se zarazi vozač ili neki putnik.

''Vozači nisu u direktnom kontaktu, osim prilikom naplate i ulaska kada su obvezni držati maske. U slučaju da vozač bude pozitivan mi nemamo neke zamjene s obzirom na to da je ova godina s prijevozom osnovaca zahtijevala poseban angažman, pa moram reći da smo ''u knap'' i s autobusima i s vozačima. Svoje troškove trenutno ne želimo povećavati i primati veći broj vozača ali naravno vodili smo računa i da dođe do toga, imat ćemo zamjene i neće biti problema u prometu i normalno će funkcionirati'', kazao je Marić.

''S obzirom na to da smo smatrani rizičnom skupinom radi velikog kontakta s ljudima, do sada smo radili u dvije grupe, pa je jedan dio radnika radio jedan tjedan, a drugi dio drugi tjedan i u upravi se radilo isto. To su mjere predostrožnosti koje smo mi predvidjeli'', rekao je Marić.

Apel putnicima

Marić je apelirao na korisnike gradskog prijevoza na redovnim linijama da se pridržavaju uputa i epidemioloških mjera.

''Gradski busevi nisu klimatizirani, i razumijem sve i vozače i putnike, ali nosite maske radi zaštite zdravlja svih nas'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close